Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ve Katar “Education Above All-EAA” (Herşeyden Önce Eğitim) Vakfı arasında “Educate A Child-EAC” (Bir Çocuk Okut) Programı kapsamında temel eğitim olanağından yoksun çocuklara eğitim imkanı sağlanmasında işbirliği yapılmasına yönelik mutabakat zaptı imzalandı.

Mutabakat zaptı, Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş ve Türkiye’yi ziyaret eden Şeyha Moza bint Nasser’in katılımıyla düzenlenen törende TİKA Başkanı Dr. Serdar Çam ve EAA/EAC Yöneticisi Marcio Barbosa tarafından Ankara’da imzalandı. Mutabakat zaptı, TİKA ve EAA işbirliğinde ortak ülkelerde temel eğitim olanağından yoksun çocuklara eğitim imkanı sağlanmasını hedefliyor. EAA, Katar Vakfı Başkanı Şeyha Mozabint Nasser tarafından 2012 yılında kuruldu. Merkezi Katar’ın başkenti Doha’da yer alan EAA, eğitim alanındaki faaliyetlerle yoksulluk, çatışma ve afetlerden etkilenen ülke ve bölgelerde özellikle çocukların eğitim ihtiyaçlarının karşılanmasına destek oluyor. Eğitimin gelişim ve refaha ulaşmada kilit rol oynadığı temel prensibinden yola çıkan EAA, küresel, ulusal, bölgesel ve yerel ortaklarla eğitim hakkının korunması, eğitimde yenilikçi yaklaşımların uygulanması, uluslararası toplumun dikkatinin eğitim konusuna çekilmesi ve eğitimle ilgili sorunların çözülmesi için işbirliği yapıyor. EAA çatısı altında yoksulluk ve krizlerden etkilenen topluluklara yönelik eğitim fırsatları sunan Eğitim Hakkını Savunma Programı (Defendingthe Right toEducation- Al Fakhoora), Tehlike ve Çatışma Durumlarında Eğitimin Korunması Programı (Protecting Education in Insecurityand Conflict- PEIC) ve Bir Çocuk Okut Programı (Educate A Child- EAC) olmak üzere üç program yürütülüyor. “Educate A Child - EAC” (Bir Çocuk Okut) Programı, EAA bünyesinde okul dışı çocuk sayısını önemli ölçüde düşürmek amacıyla başlatılan küresel bir girişim olma özelliğini taşıyor. 2015-2016 yılı itibariyle tüm çocukların ilköğrenim görmesini amaçlayan milenyum kalkınma hedeflerinden ilham alan program, yoksulluk ve krizlerden etkilenen milyonlarca çocuğa ulaşmak için ortaklarıyla beraber çalışıyor.

EAC, 30’dan fazla ülkede 44 proje yürütüyor. EAC, 2013-2014 döneminde ortaklarıyla işbirliğinde 2,5 milyon çocuğu eğitim sistemine dâhil etmeyi hedefliyor. Söz konusu vakıf, 2015-2016 döneminde 10 milyon çocuğa ulaşmayı hedefliyor.