KAYSERİ (AA) - MUSA ÖZYÜREK - Kayseri'de Melikgazi Belediyesinin hayata geçirdiği projeyle güneş enerjisi panelleri yerleştirilen semt pazarlarında elektrik üretimine başlandı.

Proje kapsamında ilk olarak 8 bin metrekare kapalı alanı bulunan ve Türkiye'nin en büyük kapalı semt pazarlarından biri olan Yıldırımbeyazıt Semt Pazarı'nın çatısına güneş enerjisi panelleri kuruldu.

Her biri 250 vatlık 3 bin panel yerleştirilen pazar yerinden yılda, 750 konutun elektrik ihtiyacına denk gelen 1 milyon kilovatsaat elektrik üretilmesi ve 400 bin lira gelir elde edilmesi hedefleniyor.

Melikgazi Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kamu yatırımı olarak bu zamana kadarki en büyük güneş enerjisi yatırımını Yıldırımbeyazıt Semt Pazarı'nda hayata geçirdiklerini söyledi.

Semt pazarlarını yaparken sadece haftada bir gün alışveriş yapılabilen alanlar olarak değil, çok fonksiyonlu olarak düşündüklerini belirten Büyükkılıç, pazar yerlerinin ücretsiz kablosuz internet hizmeti sunulması nedeniyle gençlerin, çocukların, yetişkinlerin bir anlamda buluşma noktası olduğunu, aynı zamanda pazar kurulmadığı günlerde güvenli bir otopark hizmeti verdiğini ifade etti.

Pazar yerlerinin altını bu kadar aktif kullanırken çatı kısımlarının yıllardır atıl ve boş kaldığına dikkati çeken Büyükkılıç, şunları kaydetti:

"Devasa boş alanları değerlendirebilmek için pazar yerlerinin üstüne güneş enerjisi panelleri yerleştirmeye başladık. İlk olarak Yıldırımbeyazıt Semt Pazarı'nın üstünde 7 bin 200 metrekarelik alanda 750 kilovatsaatlik güneş enerjisi santrali kurduk. Her biri 250 vatlık 3 bin panel yerleştirdik. Buradan kışın günde ortalama 3 bin 300 kilovatsaat elektrik enerjisi üretiyoruz. Yazın bu 4 bin 500 kilovatsaatlere kadar çıkacak. Yılda 1 milyon kilovatsaat elektrik enerjisi üretilmesi hedefleniyor. Bu rakam 750 konutun elektrik ihtiyacının karşılanması anlamına geliyor. Ürettiğimiz enerjinin bir miktarını pazar yerinin aydınlatma ve diğer ihtiyaçları için kullanıyoruz geri kalan kısmını da Kayseri ve Civarı Elektrik Şirketi'ne satıyoruz."

- Yıllık 400 bin lira gelir elde edilecek

Santralin 1 milyon 800 bin lira maliyeti olduğunu ve yaklaşık 5 yıl içinde kendisini amorti etmesini beklediklerini dile getiren Büyükkılıç, Kayseri ve Civarı Elektrik Şirketi'ne satılan enerjiden yılda 400 bin lira gelir beklediklerini, bunun da belediye açısından önemli bir yatırım olduğunu söyledi.

İşin ekonomik getirisinden çok, hem yenilenebilir enerjiyi hem de çevreci anlayışı önemseyen bir yaklaşım içinde olmaya çalıştıklarını aktaran Büyükkılıç, projenin birçok kentte örnek teşkil edeceğini ve atıl alanların çok verimli şekilde değerlendirilmesine imkan tanınacağına inandığını vurguladı.

Büyükkılıç, kullanılan panellerin tamamının yerli olduğu belirterek, sözlerini şöyle tamamladı:

"Kayseri'de Melikgazi Bölgesi'nde Mimarsinan Organize Sanayi'nde özel sektörün ürettiği panelleri kullanarak yerli üreticiyi desteklemiş olduk. Sermayenin yurt içinde kalmasını sağladık. Bu çalışmayı 5 pazar yerinde daha hayata geçireceğiz. Şu anda ikincisinin ihalesi yapıldı, kurulum çalışmaları devam ediyor. Diğer pazar yerleri de proje aşamasında. En kısa zamanda bunlar da faaliyete geçecek. Bize ilave eleman ya da yük getiren bir yatırım değil. Yıllardır boş duran atıl bekleyen pazar yerinin üzerini panellerle donatmış olduk. Altını ayrı üstünü ayrı değerlendiriyoruz. Güneş nimetinden her yönüyle faydalanmanın yollarını arıyoruz."