Kazakistan’da kurulması planlanan 100 bin nüfuslu şehir için yatırımcı arayışına çıkan Kazak heyet, Kocaeli Ticaret Odası’nda iş adamlarıyla bir araya geldi.

Kazakistan’da kurulması planlanan 100 bin nüfuslu Kızılorda eyaleti için yatırımcı arayan Kazak yetkililer, Kocaeli Ticaret Odası’nda düzenlenen toplantı ile iş adamlarıyla bir araya geldi. Toplantıda Kızılorda Eyaleti Dış İlişkiler Bölüm Başkanı Yerlan Nazarov, Kızılorda Eyaleti Dış Ekonomik İlişkiler Bölümü İdare Müdürü Kurakbayev Meyirbek ve Dış Ekonomi İlişkiler Uzmanı Zhazira Kamashbek alt yapıdan üst yapıya kadar onlarca sektör yatırımcısıyla bir araya geldi.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Kocaeli Ticaret Odası Başkanı Murat Özdağ, “Bizim amacımız üyelerimizin ve milletimizin yararına olabilecek farklılaştıracak onların faaliyetlerini yukarıya taşıyacak işlerde maksimum gayret göstermektir. Bu hamlelerde öncü olmak için mücadele ediyorduk ve bunu yapabilmek için öncelikle bizim ticaretimizi sadece şehrimizde de değil ülkemize hatta sınır ötesine taşımalıyız. Yaklaşık bir ay önce gittiğimiz dost, kardeş Kazakistan’da yaptığımız çalışmalar ve orada ki politikaları izlediğimizde, açılım politikalarına baktığımızda Kazakistan’ın eyalet sistemiyle yönetildiğini gördük. Eyalet sistemini de biliyorsunuz her eyaletin lideri başbakan seviyesinde, onlarda hükümet sistemi, başkanlık sistemi var. Onun kontrolünde yönetiliyor” dedi.

Kızılorda Eyaleti Dış İlişkiler Bölüm Başkanı Yerlan Nazarov ise, “Burada sadece iş görüşmesi için değil, gelecekte de iyi ilişkilere imza atmak amacıyla bulunuyoruz. Ben kendi adıma söylüyorum, Kızılorda tarafında ne gerekirse destek vereceğiz, yardımcı olacağız. Kızılorda bölgesinde en önemlisi petrol vardır. Yılda 11 milyon ton petrol üretilmekte. İthalat yılda 5 milyar dolar boyutunda. Biz sadece şu anda ham madde üretmekteyiz. Ama bu bizi tatmin etmemekte, sadece ham madde ile kalmamak lazım bence. Bizim şimdiki amacımız ham madde ile kalmaktansa üretime daha çok önem vermek. Daha çok hazır ürünlere odaklanmamız gerektiğini düşünüyoruz. Bu yüzden Türk kardeşlerimizin Desteğine yardımına ihtiyacımız var” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından toplantı yatırımcıların bölgeye dair detaylı sorularının cevaplanması ile devam etti.