Türkiye’nin ilk afet kongresi olan ve Bezmialem Vakıf Üniversitesi tarafından gerçekleştirilen Uluslararası Afet Kongresi’nin üçüncü gününde nükleer silahların etkileri ve bunlardan korunma, nükleer kazalarda olay yeri yönetimi, KBRN’de mobil uygulamalar ve hastanelerde KBRN hazırlığı gibi konulara değinildi.

Kongreyi yöneten Bezmialem Vakıf Üniversitesi Medikal Direktörü Dr. İlhan Öztürk, genellikle askeri bir terim olarak bilinen KBRN’nin, kimyasal, biyolojik, radyolojik ve nükleer silahlara karşı hazırlık ve bunlardan korunmayla ilgili olması nedeniyle sivili de ilgilendiren bir kavram olduğuna dikkat çekti.

Özellikle kimyasalların gündemde olmasına rağmen, taşınmasının kolaylığı, yayılımı ve halk sağlığını tehdit etmesi açısından KBRN’de en önemli olanın biyolojik ajanlar ve maddeler olduğunu söyleyen Dr. İlhan Öztürk, "Kongrenin, KBRN Hastane Hazırlıkları oturumunda sınırlarımızda var olan olaylardan dolayı özellikle sınırlara yakın hastaneler ve kalabalık olan şehirlerde olmak üzere sağlık personelinin, arama kurtarmacıların ve hastanelerin hazırlıklı olmasını amaçlamaktayız. Bu tür maddelerle kitlesel bir yaralanma olduğunda hastanelerin önceden hazırlığı oldukça önemli’’ dedi.

KBNR KONUSUNDA TOPLUMUN BİLİNÇLİ OLMASI ÖNEMLİ

KBRN Uzmanı Aytaç Kabaklarlı ise KBRN konusuna ‘KBRN Savunması’ demenin daha uygun olacağını, çünkü KBRN’nin eski zamanlarda olduğu gibi günümüzde de bazı kötü niyetli mihraklar ve devletler tarafından silah olarak kullandığı vasıtalar olduğunu belirtti. Bunun silah olarak kullanılması ile ilgili işlemlerde mutlaka toplumun ideal seviyede bilinçlendirilmesi gerektiğine dikkat çeken Aytaç Kabaklarlı, şöyle konuştu: "Bilinçlenmenin ardından toplumun bundan korunması gerekir. Toplum bundan korunamadığı takdirde bununla ilgili alanlarda tedavi, temizleme ve tüm diğer teknik faaliyetlerin yapılması gerekir. Bu alanda ülkemizde faaliyetlerin temel sorumlusu AFAD’dır. AFAD, KBRN konusunda bütün eğitimlere öncülük etmeye çalışmaktadır. Türk Silahlı Kuvvetleri’nin de bu alanda çok önemli çalışmaları var. Sivil, kamu ve kuruluşlarımızda da bu konuda korunmaya yönelik çalışmalar yapılmaktadır.’’

NÜKLEER RİSK TÜRKİYE İÇİN YENİ DEĞİL

Nükleer kazalarda olay yeri yönetimi ile ilgili bilgileri paylaşan Dr. Ali Ekşi ise yakınımızda bulunan Ermenistan’daki Metzamor Nükleer Santrali ve Bulgaristan’ın kuzeydoğusundaki nükleer tesislerden dolayı nükleer kazalarla ilgili riskin Türkiye için yeni olmadığına dikkat çekti.

Olası risklere karşı müdahale ekipleri ve afet yönetiminin ciddi hazırlıklar yapması gerektiğini ifade eden Dr. Ali Ekşi, olay yeri yönetiminin de bu hazırlıkların en önemlisi olduğunu söyledi.

ÜNİVERSİTELER AFET KONUSUNDA İŞBİRLİĞİ İÇERİSİNDE OLMALI

AFAD İstanbul Arama Kurtarma Müdürü Can Avcı, kongrenin çok boyutlu ve kapsamlı olduğunu ifade ederken, ’Bu alanda görev yapan birçok gönüllü ve resmi kurum ve kuruluş var. Bu kurum ve kuruluşların bu kongrede olduğu gibi üniversitelerle iş birliği içerisinde olması, afet konusuna değinmesi, bu alandaki sorunların burada tartışılabilmesi, özellikle yeni gelişmekte olan ‘Afet Yönetimi’ konusunun daha da anlaşılır hale gelmesine katkı sağlayacak’’ ifadelerini kullandı.