ANKARA (AA) - Orman ve Su İşleri Bakanlığı, kestane ağaçlarına zarar vererek verimi düşüren ''Kestane Gal Arısı'' ile biyolojik mücadele için yırtıcı faydalı böcekleri kullanıyor.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliğinden yapılan açıklamada, Türkiye'de ilk defa geçen yıl nisan ayında, Yalova'daki kestane ormanlarında görülen ''Kestane Gal Arısı''nın (Drycosmus kuriphilus), verim düşüklüğüne sebep olduğu bildirildi. 

Mücadele kapsamında, 50 bin dekar alanın karantinaya alındığı ifade edilen açıklamada, bu zararlıya karşı kimyasal mücadele metotları ile savaşmanın kısmen mümkün olduğu ancak Orman ve Su İşleri Bakanlığının tabiata dost, biyolojik mücadele stratejisi gereği biyolojik mücadele metotları ile önlem aldığı kaydedildi. 

Bu konuda deneyime sahip İtalya ile işbirliğine gidildiği, yurt dışından 3 bin 600 adet getirilen bu zararlının tabii yırtıcısı ''Torymus Sinensis'' parazitinden bir kısmının uçma dönemi olan nisan ayında kestane ormanlarına bırakıldığı belirtildi.

-Faydalı parazitten laboratuvarda üretim yapılıyor

Bu parazitlerin bir kısmının ise bu yıl Yalova'nın Gacık Köyü'ndeki, Gal Arısı'na karşı faydalı böceklerin üretimi için kullanılan laboratuvara ''anaç'' olarak yerleştirildiği belirtilen açıklamada, faydalıların, laboratuvarlarda çoğaltılarak zararlı türe karşı kullanılmasının ve zararlı türün yok edilmesinin planlandığı bildirildi.

Türkiye'de yaklaşık 2 milyon 620 bin dekarlık kestane ormanı bulunduğu kaydedilen açıklamada, bu mücadele yöntemini benimseyen Orman ve Su İşleri Bakanlığının biyolojik mücadele yöntemiyle ormanların zarar görmemesini hedeflediği belirtildi.

-"Uzun vadeli hedefimiz kestane ormanlarının sağlığını korumak"

Açıklamaya göre, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu konuya ilişkin değerlendirmesinde, orman köylülerinin, kestane ormanlarından meyve ve bal üretimi yaparak gelir elde ettiğini anımsattı.

Bakan Eroğlu, "Bu zararlı böcekler kestane ağaçlarının çiçek açan ilk sürgününü, tomurcuklarını ve yapraklarını etkiliyor. Zararlı böcekler meyve verimini yüzde 10'lara kadar düşürmekle birlikte kestanenin çiçeğinden bal üreten arıların verimini de olumsuz etkiliyor" ifadesini kullandı.

Bakanlık olarak uzun vadeli hedeflerinin gelecek nesillere sağlıklı ormanlar bırakmak olduğunu bildiren Eroğlu, kısa vadede ise kestanenin meyvesini toplayan ve kestane balı üretimi yapan orman köylülerinin gelirinin artırılmasını hedeflediklerini kaydetti.