Ukrayna’nın başkenti Kiev’de Şevçenko, Golosiivo ve Obolon semtlerinde yaşayan 3 binden fazla çocuğa hizmet veren 8 Nolu Çocuk Klinik Hastanesi’ne Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından tıbbi ekipman desteğinde bulunuldu.

TİKA, Ukrayna’da gerçekleştirdiği projelere bir yenisini daha ekledi. TİKA tarafından temin edilen ultrason cihazı, 3 binden fazla çocuğa hizmet veren 8 Nolu Çocuk Klinik Hastanesi’ne düzenlenen törenle teslim edildi. Törene TİKA Ukrayna Koordinatörü Hacı Bayram Bolat, 8 Nolu Çocuk Klinik Hastanesi Başhekimi Volodımır Dembıtskıy, başhekim yardımcıları ve hastane personeli katıldı. Doktorların kutsal bir görev ifa ettiklerini kaydeden TİKA Ukrayna Koordinatörü Bolat, sağlıklı ve refah içinde bir toplum inşa etmenin en önemli unsurunun sağlık sektörü olduğundan bahisle gelişmiş ülkelerde sağlık alanına özel önem atfedildiğini ifade etti. Bolat, modern donanım sayesinde kaliteli tanı hizmetinin sağlanması ve böylece çocuk sağlığının korunmasına katkıda bulunulacağına yönelik ümidini dile getirdi.

Başhekim Dembıtskıy ise, büyük zorluklarla karşı karşıya kalan Ukrayna’ya TİKA tarafından yapılan yardımlardan ötürü hayranlığını dile getirerek, hastanenin kısıtlı bütçe imkânları ile böyle işlevsel ve modern bir cihazın temin edilemediğini belirtti. Yeni bir ultrason cihazına kavuşulmasından duyduğu memnuniyeti paylaşan Dembıtskıy, TİKA ve Türkiye Cumhuriyeti halkına minnettarlığını dile getirdi. Başhekim Dembıtskıy ayrıca, Kırım’ı terk etmeye mecbur kalan başta çocuklar olmak üzere Kırım Tatar göçmenlerine karşılıksız yardım sağlanmasına hazır olduklarını ifade etti.

1910 yılında kurulan 8 Nolu Çocuk Klinik Hastanesi, Kiev Belediye Şurası İcra Komitesi’nin kararı ile 1 Nisan 1953 tarihinde Çocuk Klinik Hastanesi statüsüne kavuştu. 1975 yılından beri 120 kişilik kapasitesiyle faaliyet gösteren hastanede tedavi gören hastalar arasında engelli, yetim ve düşük gelir seviyeli ailelerden gelen çocuklar yer alıyor. 2004 yılında Ulusal Tıp Üniversitesi Pediatri Bölümü’(ne ait ultrason cihazını kiralamaya mecbur kalan hastane, TİKA desteğiyle nihayet modern bir ultrason cihazına kavuştu. Konveksiyonlu prob sayesinde söz konusu ultrason cihazı tam kapasite ile çalışacak.Ayrıca yüksek kaliteli monitör ve prob sayesinde anatomik yapıların daha net görüntüsü alınabilecek ve böylece tanıda hata sayısı azaltılmış olacak. E-CUBE 7 ultrason cihazının diğer avantajları arasında hastaların veri tabanının oluşturulması ve sonuçların USB flaş sürücülerine kaydedilmesi de yer alıyor.