KIRIKKALE (AA) - Kırıkkale Üniversitesinde Biyouyumluluk, Çevre ve Yakıt Analiz Laboratuvarı düzenlenen törenle açıldı.

Kırıkkale Üniversitesi Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Laboratuvarları Müdür Yardımcısı ve Proje Yürütücüsü Prof. Dr. Siyami Karahan, Mühendislik Fakültesi Konferans Salonu'nda düzenlenen törende yaptığı konuşmada, amaçlarının üniversite bünyesinde kurulan Biyouyumluluk, Çevre ve Yakıt Analiz Laboratuvarıyla öncelikle TR71 bölgesine ve nihai olarak ülke geneline hizmet vermek olduğunu söyledi.

Bu laboratuvarla bölgenin ekonomik gücünün ve rekabet edebilirlik seviyesinin yükselmesinin sağlanacağını aktaran Karahan, hedef sektörlerin ve bu sektörlerle bağlantılı diğer sektörlerin de katma değerlerinin artırılacağını dile getirdi.

Karahan, biyouyumluluğun vücuda doğrudan veya dolaylı olarak temas eden herhangi bir malzemenin vücuda zarar verip vermeme potansiyelinin önceden tespit edilmesi olduğunu vurgulayarak, şöyle konuştu:

"Vücuda doğrudan veya endirekt olarak teması olan her malzeme tıbbi cihaz olarak adlandırılır. Yüzlerce malzeme bu kapsamdadır. Sondalar, implantlar, aspiratör, gazlı bez, stent, yara bakım ürünleri, bit sprey, losyon bunlardan sadece bazılarıdır. Dünyada biyouyumlu malzeme pazarı 2015 yılında yaklaşık 63,3 milyar dolardır. İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu 2012 yılı verilerine göre, kayıtlı tıbbi cihaz üreticisi sayısı bin 548, kayıtlı tıbbi cihaz ithalatçısı 2 bin 100 ve kayıtlı tıbbi cihaz bayisi 9 bin 316’dır. Bir ürünün yasal olarak piyasaya çıkabilmesi için Avrupa’da serbest dolaşım izni alabilmesi ve 'CE belgesi' alması için biyouyumluluk testlerini yaptırılması gerekiyor."

Projenin toplam bütçesinin 3 milyon 350 bin lira olduğunu anlatan Karahan, 2 milyon 500 bin lirasını Ahiler Kalkınma Ajansı’ndan 850 bin lirasını da Kırıkkale Üniversitesinden temin ettiklerini vurguladı.

Rektör Prof. Dr. Ekrem Yıldız da bu projenin sadece TR71 bölgesine değil, Türkiye geneline hitap edeceğini ifade etti.

Biyouyumluluk konusunun bilimsel çalışmalar ve insan sağlığı açısından çok önemli olduğunun altını çizen Yıldız, "Tıbbi gelişmeler çok hızlı ilerliyor. İnsan vücuduyla uyumlu cihazlar üretiliyor, deneniyor. Bu yüzden bu proje çok ama çok önem arz ediyor. Kırıkkale Üniversitemizde olması da bizleri ayrıca mutlu ediyor" dedi.    

Konuşmaların ardından Kırıkkale Valisi Ali Kolat ve beraberindekiler laboratuvarın açılışını gerçekleştirdi. Kolat, daha sonra laboratuvarları inceleyerek yetkililerden bilgi aldı.