KIRIKKALE (AA) - Kırıkkale Üniversitesi'nin 2015-2016 akademik yılı açılış töreni, 2011 yılında Nobel Barış Ödülü'nü alan Yemenli Tevekkül Karman'ın katılımıyla gerçekleştirildi.

Kırıkkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ekrem Yıldız, Mavi Salon’da düzenlenen törende yaptığı konuşmada, Türkiye'nin gelişmiş üniversiteleri arasında yer aldıklarını, coğrafi konumu itibarıyla da cazip bir üniversite olduklarını söyledi.

Yeni eğitim öğretim yılında üniversiteye 3 bin 75 ön lisans, 5 bin 462 lisans, 506 yüksek lisans, 75 doktora ile yatay ve dikey geçişlerle 9 bin 118 öğrencinin kayıt yaptırdığını ifade eden Yıldız, "46 farklı ülkeden 438 yabancı uyruklu öğrencimiz bulunmaktadır. Çok hızlı büyüyen bir üniversiteyiz. 40 ön lisans, 50 lisans olmak üzere 90 farklı bölüm ve programda diploma veriyoruz. Yüksek lisans ve doktora programları da buna dahil edildiğinde, bu büyük bir zenginlik ve çeşitliliğe işaret ediyor" diye konuştu.

Törende, Yemenli Nobel Barış Ödülü sahibi insan hakları aktivisti Tevekkül Karman da "Ortadoğu'da Barış, Özgürlük ve İnsan Hakları" konulu ilk dersi verdi. 

Karman, "Devrimlerin üzerinden 4 yıl geçtikten sonra soruluyor, acaba 'Arap Baharı' diye bir şey var mı diye? Kimileri de bunun bir Siyonist-Amerika projesi olduğunu söylüyor. Biz de diyoruz ki sömürgecilik mirasından kurtulmak için halkların verdiği bir karardı bu" dedi.

Özgürlükten daha önemli bir şey olmadığını dile getiren Tevekkül Karman, "Özgür yaşamak bizim de hakkımız. Ülkeler arası barış, ülkelerin iç barışından daha önemli değildir, üstelik despotların kendi halklarına karşı savaşı daha şiddetlidir" ifadesini kullandı.

"Büyük Suriye halkına özgürlük" diyen Karman, "Rusya'nın, kurtuluş çaresi olarak Beşşar Esed'i kurtarmak üzere, ki Arap dünyasında artık yeri yok, Suriye'ye yönelik müdahalesini de kınıyorum. Suriye halkını da Rus işgaline karşı, devrimin zaferi, halklarının başta Esed olmak üzere despotsuz bir dünya rüyası için direnmeye çağırıyorum" şeklinde konuştu.

Rektör Prof. Dr. Yıldız, Tevekkül Karman'a dersin ardından seramik vazo hediye etti. 

Açılış töreni, fakülte ve yüksekokullara en yüksek puanla yerleşen öğrencilere hediyelerinin verilmesinin ardından sona erdi.

Törende, basın mensubu olduğunu söyleyen Abdurrahman Keskin, Yemenli Karman'a soru sormak istedi. Soru yöneltme iznini alamayan ve bunun üzerine Karman'ı protesto eden Keskin, güvenlik görevlileri tarafından salondan çıkarıldı. Protestosuna dışarıda da devam eden Abdurrahman Keskin, polis ekipleri tarafından gözaltına alındı. 

Programa, Vali Ali Kolat, Belediye Başkanı Mehmet Saygılı, İl Emniyet Müdürü Hasan Onar, İl Jandarma Komutanı Albay İsa Çakmak ve akademik personel ile öğrenciler de katıldı.