KIRIKKALE (AA) - Kırıkkale’de doğal yaşamın desteklenmesi ve sürdürülebilmesi amacıyla Keskin ilçesinde bulunan Cinali Göleti'ne 20 bin pullu sazan yavrusu bırakıldı.

Balıklandırma Programı kapsamında Cinali Göleti'ne gelen Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Recep Kırbaş, beraberinde müdürlük çalışanlarıyla 20 bin sazan yavrusunu sularla buluşturdu.  

Kırbaş, burada yaptığı açıklamada, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının Stratejik Kalkınma Planı çerçevesinde ekolojik dengeyi sağlayarak, doğadaki canlı varlıkları zenginleştirmek amacıyla bu çalışmayı yaptıklarını söyledi. Balık yavrularının Akdeniz Su Ürünleri Araştırma Üretim ve Eğitim Enstitüsü Müdürlüğünden temin edildiğini aktaran Kırbaş, sazanların gölete bırakılmasıyla balık popülasyonunda artış olacağını vurguladı.

Çalışma kapsamında 20 bin pullu sazan yavrusunu Cinali Göleti'ne bıraktıklarını kaydeden Kırbaş, şöyle devam etti:

"Sazan balığı hem kültür balıkçılığında hem de doğal suların aşılanmasında kullanılmaktadır. Balıklandırma çalışmasıyla su kaynaklarımızda biyolojik çeşitliliğin arttırılmasını ve amatör avcılığın geliştirilmesini hedefliyoruz. Gelecek nesle su ürünleri varlığımızı miras bırakmak adına da bölge halkımızın su ürünleri yasaklarına uymaları gerekmektedir. Ülkemizde göl verimliliğinin artırılması amacıyla 1970 yılından beri göl, gölet ve baraj göllerimizin balıklandırılmasında kullanılmaktadır. Balıklandırma yapıldıktan sonra, sahanın çok iyi korunması lazım. Periyotlar halinde yakalanan balıkların boy ve ağırlıkları tespit edilecek, gelişme durumları incelenecek ve yavrular büyüyünceye kadar avcılığa izin verilmeyecektir."

Kırbaş, göl, gölet, akarsu ve nehirlerde mevcut balık stoklarının korunması, yerli balık ırklarının varlığının devamı, ekonomik değeri yüksek balık türlerinin artırılmasını sağlamak amacıyla sürdürülen balıklandırma çalışmalarının il genelinde artarak devam edeceğini vurguladı.

Balık stoklarının korunması ve yerel balık ırklarının devamlılığının sağlanması için balıklandırma çalışmalarının önemine dikkati çeken Kırbaş, "İç su kaynaklarında, iç bölgelerde balık tüketiminin artırılması ve tüketime bağlı istihdam oluşturmak amacıyla yapılan balıklandırma çalışmalarında doğal bir tür olan 'pullu sazan' kullandık" dedi.