Tatarlarının uğramış olduğu mağduriyeti gidermek ve neler yapılabileceğini tartışmak amacıyla Eskişehir’de düzenlenen “Kırım İçin Ortak Akıl Çalıştayı”nın sonuç bildirisi yayınlandı.

Bildiriyi açıkmayan Eskişehir Kırım Derneği Başkanı A.Evren Olcay, Kırım Tatarlarının tarihi vatanı Kırım’da 27 Şubat 2014 tarihi ile başlayan işgal ve ilhak süreci neticesinde son günlerde arka arkaya akıl almaz olaylar yaşandığını belirtti. Kırım Tatar varlığını yok etmeye yönelik bu olaylar karşısında bütün Kırım Tatar diasporası ve Türk milletinin tavrının belli olduğunu ifade eden Olcay, “Kırım Tatarlarının 27 Şubat 2014 tarihinden itibaren uğramış olduğu mağduriyeti gidermek ve neler yapılabileceğini tartışmak adına 11-12 Ekim 2014 tarihinde Eskişehir’de düzenlenen “Kırım İçin Ortak Akıl Çalıştayı”nın sonucunda yayınlanan ortak bildirideki kararları da dikkate alarak, Kırım Tatar diasporası ve Türk milletinin, Kırım’ın geleceği hakkındaki tavrını Türkiye-Rusya Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi’nde Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın, Sayın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e iletmesini talep ediyoruz” diye belirtti.

SONUÇ BİLDİRİSİ KARAR VE ÖNERİLERİ

Kırım İçin Ortak Akıl Çalıştayı sonuç bildirisinde ise alınan karar ve öneriler ise şöyle sıralandı;

"Kırım’ın 2014 Şubat ayında Rusya tarafından ilhak edilen Kırım’ın yerli halkı ve tarihi sahibi olan Kırım Tatar halkı,medeni dünya, uluslararası kuruluşlar ve uluslararası camia tarafından asla kabul edilmemiştir. Rusya 1994 yılında Budapeşte Mutabakatı ile kabul ettiği Ukrayna’nın toprak bütünlüğünü Kırım’ı ilhak ederek ortadan kaldırmıştır.

Kırım Tatarlarının Milli Lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu ile Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı Refat Çubarov ve aktivistleri Kırım’dan uzak tutacak tüm kısıtlama, karar ve uygulamalara derhal son verilmelidir. Kurultay ve Kırım Tatar Milli Meclisi, Kırım Tatarlarının tek ve yegane temsil organı olup bunun dışında hiçbir oluşum kabul edilemez.

Kırım’da insan hakları ve uluslararası hukuka aykırı uygulamalar ile basın, yayın ve haberleşme hürriyetinin önündeki engellemeler kaldırılmalıdır. Rusya’nın Kırım’ı ilhakı ile birlikte Kırım Tatarlarının, Vatan Kırım’da yaşama, ibadet ve eğitim hürriyetlerini kısıtlayan tehdit, darp, insan kaçırma ve cinayetlere son verilmelidir. Türkiye ve Rusya arasında bu yıl sonunda yapılacak olan “Üst Düzey İşbirliği Konseyi’nde ve Türkiye ile Rusya arasında yapılacak olan tüm toplantılarda Kırım Tatarlarının yaşadığı sorunlar gündeme getirilmelidir. Kırım’ın işgaline karşı uygulanan kısıtlamaların bazı Türk şirketleri tarafından çeşitli yollarla delindiği görülmektedir. Bunu engelleyici tedbirler için resmi girişimlerde bulunulmalıdır. Kırım Tatarlarının milli varlığının korunması için İslam Konferansı, AGİT, Avrupa Konseyi, AB ve Birleşmiş Milletler gibi uluslararası kuruluşlara çağrıda bulunulmalıdır. Her yıl yapılan “10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü”nde tüm dünyada Kırım’da insan hakları ihlal edilen Kırım Tatarlarının korunması için KTMM’nin karar alması beklenmektedir. Kırım’daki Kırım Tatar varlığı her zamankinden daha ciddi tehdit altındadır. Türkiye ve Türkiye dışındaki Kırım Tatarlarının işbirliğini geliştirici somut çalışmaları başlatmaları gereklidir. Yapılan “Ortak Akıl Çalıştayı” Kırım Tatarlarının milli sorunlarının tartışılması için bir başlangıç olarak kabul edilmiştir. Çalıştayın katılımcıları somut işbirliği projelerinin hazırlanması, geliştirilmesi için yeni çalıştayların yapılmasını zaruret olarak görmektedir."

ÇALIŞTAYA KATILANLAR

Açıklamada, çalıştaya katılım gösteren kuruluşlar ise; Kırım Tatar Milli Meclisi, Eskişehir Kırım Derneği, Polatlı Kırım Derneği, İzmir Kırım Derneği, Eskişehir Kırım Halkbilim Spor Kulübü Derneği, Kırım Gelişim Vakfı, Polatlı Kırım Gelişim Vakfı Temsilciliği, Kırım Vakfı, Etimesgut Kırım Tatarları Derneği, Bursa Tüm Tatar Türkleri Derneği, Çanakkale Kırım Derneği, Düzce Kırım Derneği, Sakarya Kırım Derneği, Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Genel Merkezi ile İstanbul, Bursa, Manavgat, Konya, Çatalca, Gebze, Derince, Seydişehir, Yalova, Yalova Subaşı,Çiftlikköy, Bandırma ve Aksaray şubeleri olduğu belirtildi.