KIRŞEHİR (AA) - Kırşehir Valiliğince, kadın ve çocuklara yönelik şiddete dikkati çekmek ve bu tür olayların yaşanmasını engellemek amacıyla "Kadına Hürmet ve Saygı, Çocuğa Şefkat Projesi" başlatıldı.

Vali Necati Şentürk, Valilik Toplantı Salonunda gerçekleştirilen proje tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada, Türkiye'de kadın hakları konusunda son 10 yılda çok önemli gelişmeler yaşandığını söyledi.

Kadınları şiddete karşı devlet himayesine almak için birçok uygulamanın hayata geçirildiğini belirten Şentürk, "Hukuk alanında önemli düzenlemeler yapıldı. Çağrılı ya da başka şekilde koruma sağlayan uygulamalar mevcut. Oluşturduğumuz heyetin alacağı kararlar doğrultusunda, kadınlarımızı hakları konusunda bilinçlendireceğiz" dedi.

Şentürk, bu tür çalışmalar yapılırken yanlış yöntem kullanılmaması gerektiğine dikkati çekerek, "Kadın haklarını anlatırken evlilik birliğini tehlikeye atacak, yıkacak tarzdaki bilinçlendirmeye de gitmemek gerekiyor. Bazen, iyilik yapayım derken sonuç kötülük de olabiliyor. Esas maksat, ailedeki sıcak ortamı ve evlilik birliğini devam ettirmektir, bozmak değil. Bizim çalışmamızın esas gayesi de bu olacak" diye konuştu.

Türkiye'de günlerdir medya üzerinden yanlış bir şeyler tartışıldığını belirten Şentürk, şunları söyledi:

"Özgecan kızımızın hadisesinde görüldüğü gibi bir şahıs, ona şahıs da demek doğru mu bilmiyoruz ama cinayet işliyor ve delilleri yok etmek üzere kızımızı da yakıyor. Ne tartışılıyor? İdam cezası geri getirilsin mi getirilmesin mi ki AB müktesebatıyla zor olan bir konu, anlamsız tarzda tartışılıyor. İkinci tartışılan konuysa faile kısırlaştırma cezası verilsin mi verilmesin mi? Tartışılması gereken konu, bu insanlık dışı vahşetin kim tarafından ve niçin işlendiği, vahşetin sebeplerinin neler olduğudur. Bu insanın nasıl bir geçmişi, aile yapısı var ve o aile yapısında ne gibi bozukluklar mevcut. Bunu hiç kimse konuşmuyor. Özgecan cinayetini işleyen şahsın anne ve babasının ayrı olduğunu, sevgisiz ve şefkatsiz ortamda büyüdüğünü hemen anlamak mümkündür."

Şentürk, 2014 yılında Kırşehir'de kadına yönelik 267 şiddet vakası yaşandığını, 59 kadın hakkında çağrılı koruma kararı bulunduğunu dile getirerek, "Bu tip olayların nedenleri üzerinde duruyoruz ve sebeplerini ortadan kaldırmaya özen gösteriyoruz" dedi.

Aile bütünlüğünün önemine dikkati çeken Şentürk, "Parçalanmış ailelerin çocukları travma geçiriyor ve çocukluklarından itibaren örseleniyor. Heyette yer alan ilgili kurumların yetkilileri, öncelikle nedenler üzerinden yola çıkacak ve bu insanlık dışı davranışlara neden olan hadisenin köküne inmeye çalışacak faaliyeti hayata geçirecek. Bu çalışmaya ben ve eşim hem manevi hem de maddi destek vereceğiz. Çalışmalar kapsamında, rehber öğretmenlerce 42 bin öğrenciye yönelik bilgilendirme faaliyeti de yürütülecek. Kadına hürmet edilmesi, saygı gösterilmesi, çocuklara ise şefkatle davranılması gerekir" şeklinde konuştu.

Toplantıda, ilgili kurumların yetkilileri, şiddete yol açan nedenlere ilişkin fikirlerini paylaştı.