Adana Barosu Tüketici Hakları Komisyonu Başkanı Turgay Mumcuoğlu, vatandaşların cep telefonlarına ’Geriye dönük 10 yıllık kayıp-kaçak enerji bedelleri alınır’ şeklinde mesajlar atılarak masraf adı altında para talep edildiğine dair şikayetler aldıklarını belirterek vatandaşların bu mesajlara itibar etmemelerini, kayıp kaçak bedellerini başkalarını aracı kılmadan alabileceklerini kaydetti.

Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, bir elektrik abonesinin faturadaki kayıp-kaçak bedelini dağıtım şirketinden istemesiyle başlayan hukuki süreçte, aboneden kayıp-kaçak bedeli alınamayacağına hükmetti. Açılacak yeni davalar sonucu, dağıtım şirketlerinin abonelere milyarlarca lirayı bulan kayıp-kaçak bedeli ödemesi söz konusu olabilir. Aboneler için ortaya çıkan bu fırsat kapısı, bazı uyanık firmaları da harekete geçirdi.

Konuya ilişkin açıklama yapan Av.Turgay Mumcuoğlu, Tüketici Komisyonu olarak kayıp kaçak bedellerinin geri alınabileceğine ilişkin Yargıtay Hukuk Genel Kurulu ile Yargıtay 3. Hukuk Dairesi’nin verdiği kararları daha önce kamuoyu ile paylaştıklarını anımsatarak, şu ifadelere yer verdi:

“Bu kararla birlikte gerek meskenlerden, gerekse de işyerlerinden alınan kayıp kaçak bedellerinin geri alınabileceği açıklanmıştır.”

Başkaları için haksız kazanç kapısı ortaya çıktığına dikkat çeken Turgay Mumcuoğlu, vatandaşların cep telefonlarına ’Geriye dönük 10 yıllık kayıp kaçak enerji bedelleri alınır’ şeklinde mesajlar atılarak masraf adı altında para talep edildiğine dair şikayetler alındığını belirtti. Vatandaşların bu ve buna benzer mesajlara itibar etmemelerini, kayıp kaçak bedelleri veya bankalarca alınan dosya masraflarının başkalarını aracı kılmadan alabileceklerini aktaran Mumcuoğlu, “Tüketicilerimizin 2 bin TL’ye kadar ilçe, 2 bin ile 3 bin TL arasında ise İl Tüketici Hakem Heyetlerine hiçbir ücret ödemeden başvurarak sorunlarını çözebileceklerini bir kez daha hatırlatmakta fayda görüyoruz” ifadelerini kullandı.

Turgay Mumcuoğlu açıklamasında, yaklaşan yılbaşı nedeniyle tüketicilerin alışverişlerini ölçülü ve bilinçli yapmasını, tavsiye ederken, ürünlerin indirimsiz fiyatlarıyla indirimli fiyatlarını etiketlerde göstermeyen, fiş veya fatura vermeyen işyerlerini çekinmeden Ticaret İl Müdürlüğü, Belediye ve Maliye’ye şikayet etmeleri gerektiğini, her türlü sorun için tüketicilerin Adana Barosu Tüketici Hakları Komisyonu’na başvurarak hukuki yardım alabileceklerini kaydetti.