7’den 70’e klasik otomobil tutkunları Beylikdüzü’nde buluştu. Bir döneme damgasını vuran nadide otomobiller, ziyaretçileri kendilerine hayran bıraktı. Yeşilçam filmlerinde gördükleri araçların benzerlerini yakından inceleme fırsatı bulan vatandaşlar, hatıra fotoğrafı çekmek için adeta birbirleriyle yarıştı.

Türk Sineması’nın 100’üncü yılı dolayısıyla İstanbul Klasik Otomobilciler Derneği ve Otoport Otomobil Dünyası’nın işbirliğiyle düzenlenen klasik otomobil sergisinde, 1950’li ve 1970’li yıllar arasında üretilmiş ve günümüzde klasikleşmiş markaların efsane modelleri görücüye çıktı. Yeşilçam döneminde filmlerde sık sık rastlanan tarihi nitelikteki otomobiller, ziyaretçileri kendilerine hayran bıraktı. Birbirinden değerli klasik otomobiller, o dönemi yaşayan vatandaşları da anılara götürdü.

Sergide Yeşilçam’ın efsane ikilisi Göksel Arsoy ve Belgin Doruk’un filmlerine damga vuran 1955 model Chevrolet, Sadri Alışık’ın 1957 model Belair’i, Fikret Hakan’ın Ford Mustang’i gibi klasik araçların muadilleri de sergilendi. Sergide 50’li yıllardaki İstanbul dolmuşları olarak bir dönemin tarihine iz bırakan 1948 model Plymouth marka araçlar da ziyaretçileri anılara yolculuğa çıkardı.

“NOSTAJİK BİR GÜN YAŞIYORUZ”

Organizasyonun amacına ilişkin bilgiler veren İstanbul Klasik Otomobilciler Derneği Başkanı Serdar Okay “Bugün hep birlikte yarım asır geriye giderek bir nostaji yaşıyoruz. Sokak satıcılarıyla, o yılların melodileriyle, klasik otomobilleriyle birlikte 1960-70’li yıllara gidiyoruz. O dönemleri özlüyoruz. Bu araçlarla biz aslında o yıllara giderek bu özlediğimiz donelere ulaşıyoruz. Çeşitli markaların çeşitli modelleri var. Bu yıl biliyorsunuz Türk Sineması’nın 100’üncü yılı. Geçen hafta klasik otomobillerle Türk Sineması’na damgasını vurmuş isimleri buluşturduk. Bugün nostajik bir gün yaşıyoruz. Bugün burada gördüğünüz çoğu araç Türk Sineması’nda çeşitli modelleri kullanıldı. Bugün de onların çeşitli örnekleriyle karşı karşıyayız” ifadelerini kullandı.

Kendisine ait 1960 model Chevrolet İmpala marka aracını tanıtan İstanbul Klasik Otomobilciler Derneği Başkanı Serdar Okay, 1969 yılında çekilen Vesikalı Yarim isimli filmin müziğini eski 45’lik plağıyla çalınca beraberindekileri eski hatıralara götürdü.

Klasik otomobil fuarını ziyarete gelen vatandaşlar da büyük bir merak ve titizlikle araçları inceledi. Vatandaşlar hatıra fotoğrafı çektirmeyi de ihmal etmedi.

Klasik araçları sergileyenler de en az katılanlar kadar heyecanlıydı. Cadillac marka arabasını tanıtan Turgut Karadeniz “Arabam 1958 model Cadillac Coupe Deville. Bu arabanın en büyük özelliği sadece 855 adet üretilmesi. Şuan dünyada kaç tane var bilemiyoruz. Türkiye’de de bu bildiğim kadarıyla 1 veya 2 tane. Amerikadan ihthal edilmiş bir araçlardan. Çok iyi korunmuş, bütün özelliklerini taşıyan bir araç. 320 beygir gücünde” dedi.