Bursa’nın Yenişehir ilçesinden geçen Kocasu Deresi bazı sanayi kuruluşları tarafından kirletildiği için zehir akıyor.

CHP Bursa Milletvekili Turhan Tayan, Yenişehir’in içinden geçen Kocasu Deresi’nin kaçak bazı sanayi giderleriyle kirletildiğinin tespit edildiği, kirli suyun aktığı yerde incelemelerde bulundu. Tayan, “Yetkililerin bu vahşete ilgisizliği ve sorumsuzluğu kabul edilemez” dedi.

Yenişehir Ovası’nın sulamasıyla ilgili sorunlar her geçen gün artıyor. Yenişehir üreticisinin hasretle beklediği Boğazköy Barajı sulama tesislerinin inşaatı devam ederken baraj gölünün kirlenmesi gündemdeki yerini koruyor. İnegöl’den gelen atıkların gölde yarattığı sorunların çözümü ile ilgili hala kesin çözüm alınabilmiş değil. Öte yandan Yenişehir’in içinden geçen Kocasu Deresi’nde yaşanan kirlilik ve pis koku Yenişehir halkını isyan ettirmiş durumda. Kirli suyun aktığı yerde incelemelerde bulunan Tayan, konunun daha önce CHP Yenişehir İlçe Başkanı Ahmet Köse tarafından gündeme getirildiğini ancak il ve ilçe yöneticilerinin yanı sıra ilgili müdürlüklerin de konuyla ilgili hiçbir işlem uygulamadıklarını hatırlatarak, “Bu ilgisizlik ve sorumsuzluk kabul edilemez. Cumhuriyet Savcılıkları’nın yapılan çevre kirliliği hakkında işlem yaptırması gerekmektedir” dedi.

“ATIKLAR ARITILMALI”

Tayan, “Akdere, Hayriye, Çamönü, Ebeköy, İncirli, Papatya köyleri ile Yenişehir ilçe merkezinde Kocasu Deresi’nden yararlanarak tarım yapan üreticilerin topladıkları yüzlerce imzanın il ve ilçe yöneticilerince itibar görmemesi kabul edilemez. Çevredeki bazı tarımsal sinai işletmelerin kostik kullanarak yaptıkları mısır şoklama ve işleme sonucunda ortaya çıkan zararlı atıkların işletmeler tarafından süratle arıtmaya tabi tutulması gerekmektedir” diye konuştu.

Ayrıca Yenişehir köylerinde incelemelerde bulunan Turhan Tayan’a köylüler Boğazköy Baraj sulama alanlarının dağ eteklerindeki köylere kadar uzatılmasının ve yüksek yerlere yapılacak depolarla dağ eteklerindeki köylerinde arazilerinin sulanabileceğini belirttiler.