KONYA (AA) - Türkiye'nin tahıl ambarı olarak nitelendirilen Konya'da kurak geçen dönemin ardından etkili olan yağışlar, çiftçinin yüzünü güldürdü.

Türkiye Ziraat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Celil Çalış, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kış aylarındaki yağış yetersizliği sebebiyle çiftçinin sıkıntılı bir süreç yaşadığını söyledi.

Buna karşın son günlerde etkili olan sağanağın çiftçiyi rahatlattığını ifade eden Çalış, "Hububatın yetişmesi açısından 'net olarak sıkıntı var' diyemeyiz. Son günlerde etkili olan sağanak çok önemliydi. Mart ayındaki yağışlar, çiftçideki endişeyi umuda dönüştürdü" dedi.

Çalış, çiftçilerin, tarım meslek grubundaki yetkililerle görüşüp, meslek odalarıyla koordineli hareket ederek, iyi gübrelemeyle zararı en aza indirebileceğini dile getirdi.

- "Beklentimiz yağışların artarak devam etmesi"

Özellikle don olaylarının eksi 10 derece ve üzerine çıkmamasının çiftçiyi sevindirdiğini anlatan Çalış, şunları kaydetti:

"Beklentimiz yağışların artarak devam etmesi. Hububatın verimliliği açısından kesin bir şey söylemek şu an için doğru olmaz. Kuraklık nedeniyle doğacak zararın tam olarak görülebilmesi için bu ayın çıkması gerekiyor. Fakat çiftçilerimiz olumsuzluğa kapılmasın. Meteorolojiden gelen verilerde, yağışların devam edeceği görülüyor."