KONYA (AA) - Konya'da, 4. Tohum Teknolojileri ve Ekipmanları Fuarı, 4. Bitki Besleme, Zirai Mücadele, Sulama, Fidancılık, Bahçe Bitkileri, Gübreleme ve Ekipmanları Fuarı, 3. Hayvancılık, Hayvansal Üretim Teknolojileri, Yem Endüstrisi Fuarı ile Kırmızı Et Üretimi, Teknolojileri ve Donanımları fuarlarının açılışları gerçekleştirildi.

TÜYAP Konya Fuarcılık A.Ş. tarafından Konya Uluslararası Fuar Merkezi'nde düzenlenen fuarların açışında konuşan Hayvancılık Genel Müdür Vekili İbrahim Özcan, bu tür fuarları çok önemsediklerini belirterek, Konya'daki fuarların güzel icraatların yapılmasına katkı sağlayacağını söyledi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının gerçekleştirdiği çalışmalar hakkında bilgi veren Özcan, 23 milyar dolarlık tarımsal hasılanın 62 milyar dolara çıkarıldığını ifade ederek, dünyanın 186 ülkesine 1630 çeşit tarımsal ürün ihraç edilerek 19,2 milyar dolarlık tarımsal hasıla elde edildiğini belirtti.

Özcan, "2023 yılında 19,2 milyar dolar tarımsal ihracatı 40 milyar dolara, tarımsal hasılayı da 150 milyar dolara çıkarmak için bir planımız var. Bunu da inşallah gerçekleştireceğiz hep beraber. Bütün bu icraatların yapılmasında Bakanlık, sivil toplum örgütleri, üreticiler, çiftçiler, medya işbirliğinden maksimum istifadeyi sağlamak lazım. Bu nedenle örgütlenmeyi çok önemsiyoruz, çok önemli destekler de veriyoruz" dedi.

Amaçlarından birisinin de insanları iyi bir şekilde beslemek olduğuna vurgu yapan Özcan, şunları kaydetti:

"Halihazırda 12 kilogram olan kırmızı et tüketimini 25 kilograma, süt tüketimini 256 litreden 350 litreye çıkarmak istiyoruz. Bal tüketimin artırmayı amaçlıyoruz. Okul sütü projesini çok başarılı bir şekilde uygulandığından memnuniyet duyuyoruz. Okul sütünün dördüncüsünü yaptık. Kanatlı et üretiminiz 720 bin tondan 2 milyon tona, kırmızı et üretimimiz 420 bin tondan 996 bin tona, 8,5 milyon ton olan süt üretimimiz 19 milyon tona çıkmış. Bunlar güzel gelişmeler."

TÜYAP Fuarcılık A.Ş. Anadolu Fuarları Genel Müdürü İlhan Ersözlü de kendilerine güvenerek stant açan firmalara teşekkür ederek, kazançlı ve bereketli fuar diledi.

Konuşmaların ardından Tohum Teknolojileri ve Ekipmanları Fuarı, 4. Bitki Besleme, Zirai Mücadele, Sulama, Fidancılık, Bahçe Bitkileri, Gübreleme ve Ekipmanları Fuarı, 3. Hayvancılık, Hayvansal Üretim Teknolojileri, Yem Endüstrisi Fuarı ile Kırmızı Et Üretimi, Teknolojileri ve Donanımları fuarlarının açılışı gerçekleştirildi.

Açılış programına Konya Valisi Muammer Erol, Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Bülent Tunç, Türkiye Tohumcular Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Yıldıray Gençer ve diğer yetkililer katıldı. Protokol üyeleri, açılışın ardından stantlarda incelemelerde bulundu.

Cumartesi günü sona erecek olan fuarda, tohum, gübre, tarım aletleri ile küçük ve büyükbaş hayvanlar da sergileniyor.