ÇANKIRI (AA) - Çankırı'nın Çerkeş ilçesinde geçen yıl ekim ayında bir köpeği öldürdüğü iddia edilen sanığın yargılandığı davanın ilk duruşması yapıldı.

Çerkeş Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya "mala zarar verme" iddiasıyla 3 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanan Abdulkadir I. ile köpeğin sahibi Özlem Özdemir Kesik ve taraf avukatları katıldı. Hakim, tarafların ifadesini aldıktan sonra eksiklerin giderilmesi için duruşmayı erteledi.

Duruşmanın ardından adliye binası önünde hayvanseverler ile Abdulkadir I. arasında tartışma yaşandı.

İstanbul Barosu Hayvan Hakları Komisyonu Başkan Yardımcısı Yasemin Babayiğit, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İstanbul Barosu Hayvan Hakları Komisyonu adına davaya kendisi ile Özen Baydoğan'ın katıldığını söyledi.

Olayı duyunca gönüllü olarak davayı aldığını aktaran Babayiğit, "Özlem hanım, öldürülen köpeği 'Gülücük'ü üç aylıkken sokakta bulup aldı, iyileştirdi. Sanık, köpeği sahibinin olduğunu bilmesine rağmen uyuşturucu iğne ile öldürdü" dedi.

Olayın oluş anıyla ilgili kamera görüntüleri bulunduğunu, çok yakın mesafeden ateş edildiğinin görüldüğünü anlatan Babayiğit, "Sanık, saldırgan olduğu için korkarak öldürdüğünü iddia ediyor ama köpek görüntülerde saldırmıyor. Bize göre katletmek suretiyle cinayeti işledi. Cinayet sadece insana karşı değil, hayvana karşı da olur. Sanık hakkında mala zarar vermekten dava açıldı, 3 yıla kadar hapis cezası ile yargılanıyor" ifadelerini kullandı.

Sanığın korktuğu herkese karşı saldırgan tavırda bulunabileceğini öne süren Babayiğit, "Sanık, hayvan saldırdığı için öldürdüğünü iddia ediyor. Bu durumda şuna dikkat çekmek istiyoruz. Sanık, demek ki her rahatsızlık duyduğu veya her korktuğu şeye karşı şiddet gösterebilecek bir kişiliğe sahip. Biz sanığın kısıtlanmasını da istedik. Çünkü akıl sağlığının yerinde olup olmadığı konusunda kaygılarımız var" diye konuştu.

Kesik de köpeği öldürüldüğü için çok üzgün olduğunu kaydederek, "Bugün sokaktan sahiplendiğim Gülücük'ümün ilk duruşması vardı. Polislerle kamera kaydını izledim. Vurulma anını, etraftaki iğneleri, belediye ekiplerince çöp aracına atılıp götürülmesini gördüm. Görüntüler beni çok üzdü" dedi.

Hayvanseverlerin kendisini yalnız bırakmamasına sevindiğini dile getiren Kesik, örnek olması, bir daha canlılara zarar vermemesi için sanığa caydırıcı bir ceza verilmesini istedi.

Çerkeş'te geçen ekim ayında köpeği öldürülen Kesik, Abdulkadir I. hakkında köpeğini uyuşturucu iğne ile öldürüldüğü iddiasıyla savcılığa suç duyurusunda bulunmuş, ardından dava açılmıştı.