Karadeniz’de son yıllarda görülmeye başlanan köpek balıkları balıkçıların ağlarına takılmayı sürdürüyor.

Önceki gece Kışlaönü Balıkçı Barınağı’ndan denize açılan ve Perşembe ilçesi açıklarında avlanan balıkçılar, gün ışırken ağları toplamaya başladıklarında gözlerine inanamadı. Ağlar toplandığında Camgöz cinsi Kamçı Kuyruk köpek balığı, teknenin güvertesindeydi. Ordu’da bir balıkevi tezgahında sergilenen camgöz cinsi köpek balığı, müşterilerin ilgi odağı oldu. Boyu 1.5 metre, ağırlığı ise 25 kilonun üzerinde olan camgöz köpek balığını satın alan çıkmadı.

Balıkevi sahibi Barış Bayram, her gün balık getiren araçta köpek balığını gördüğünü ve tezgahında süs için sergilemek için aldığını söyledi. Vatandaşların büyük ilgi gösterdiğini belirten Barış Bayram, “Camgöz köpek balığı Karadeniz’de son yıllarda görülmeye başlandı. Aslında okyanus balığı olan camgöz köpek balığı, uzun mesafelere göç edebilen bir balık türü olduğu için Karadeniz’e kadar gelmeleri normal” dedi.

CAMGÖZLER KIRMIZI LİSTEDE

Nesli tükenmekte olan deniz canlıları arasında sayıldığı için dünyada avlanmasına yasak getirilen ve ’Kırmızı liste’ içine alınan camgöz köpek balığı okyanuslarda Bin 100 metreye kadar derinlikte yaşıyor. Kayıtlara geçmiş maksimum uzunluğu 195 cm, yaygın uzunluğu 160 cm, maksimum ağırlığı 44.7 kg, maksimum yaşı 55 yıl olan camgöz köpek balığı uzun sivri bir burnu, büyük bir ağzı, bıçak gibi keskin küçük dişleri ile biliniyor. Küçük sürüler halinde gezen camgöz köpek balığı uzun mesafelere göçebiliyor. Karaciğerinden yağ üretilen, eti yenilebilen, yüzgecinin çorbası yapılan köpek balığı artıkları balık unu ve yağında kullanılıyor. İnsanlar için zararsız olan camgözün avlanması yasak olmasına rağmen Türkiye’de herhangi bir yasaklama bulunmuyor.