SİVAS (AA) - Sivas'ın Ulaş ilçesine bağlı Ekincioğlu köyündeki ilkokulda, öğrenciler daha hijyenik bir ortamda eğitim almak için, terlik giyerek derslere katılıyor.

İlçe merkezine 12 kilometre uzaklıkta bulunan Ekincioğlu köyü ilkokulunun tek öğretmeni Alpaslan Karacalar, kışın köy yollarında oluşan çamurun sınıfa girmemesi ve öğrencilerin daha temiz bir ortamda eğitim alması için, kendi çabalarıyla sınıf zeminini kalın bir muşambayla kaplattı.

Karacalar'ın birleştirilmiş sınıftaki 19 öğrencisi, evi andıran ortamda eğitim görüyor. Okul kapısında çıkardıkları ayakkabılarını raflara yerleştiren öğrenciler, terlik giyerek sınıfa giriyor.

Okulun müdür yetkili öğretmeni Karacalar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşık 1 yıl önce köyde göreve başladığını, okulun bakımsız bir halde ve sınıf zemininin sağlıksız olduğunu belirtti. Kendi imkanlarıyla sınıfın zeminini düzelttiğini ve temin ettiği malzemeyle kapladığını aktaran Karacalar, "Kafamdaki hayali gerçekleştirmek için ne yapabilirim diye düşündüm. Daha sonra aklıma bu fikir geldi ve ilk yıl sınıfın zeminini muşambayla kaplayarak işe başladık. Daha sonra müdür odası ve diğer bölümleri tamamladık" dedi.

Böyle bir uygulama yapmak istediğini söylediğinde öğrencilerinin bunun hayal olduğunu ve gerçekleştiremeyeceğini söylediğini ifade eden Karacalar, şunları kaydetti:

"Amacım köyün çamurlu ortamından çocukları kurtarmak ve sınıfta bir ev ortamı yaratarak, evdeki temizliği sınıfa taşımaktı. Başarılı olduğumuzu düşünüyorum. Uygulamadan sonra çocuklar okulu farklı bir bakış açısından gördükleri için 1 hafta sıkıntı yaşadık. Terliğe alışamadılar. Daha sonra evlerinde nasıl uygulama gerçekleşiyorsa aynı temizliği okulda da gerçekleştirdiler. İlerleyen zamanlarda bunu benimseyerek okulun temiz kalması için kendi aralarında çalışma yaptılar. Okula terlikle girmeyen veya ayakkabısını içeride çıkartan arkadaşlarını uyardılar."

Uygulamanın tüm köy okullarında örnek teşkil etmesini dileyen Karacalar, böylece hijyenik ve sağlıklı bir ortamda eğitim verildiğini söyledi.

Karacalar, okuldaki kömürlük olarak kullanılan bölümü de oyun odasına çevirdiğini ve öğrencilerin boş zamanlarında burada masa tenisi ve oyunlar oynayarak vakit geçirdiklerini ifade etti.

Öğrencilerden Tunahan Caymaz ise sınıflarının daha önce çamur içerisinde olduğunu anlattı.

Okula geldiklerinde ayakkabılarını çıkartıp rafa koyduklarını ve terliklerini giydiklerini dile getiren Tunahan, "Sınıfımız artık çamur olmuyor. Terliklerimizi de her cuma günü eve götürüp yıkıyoruz. Tertemiz bir okulda eğitim görüyoruz" dedi.