YOZGAT (AA) - Yozgat'ın Boğazlıyan ilçesinde yaklaşık 100 kişilik grup, bir maden firmasınca Eğlence köyünde siyanürle altın çıkarmak için yürütülen çalışmaları protesto amacıyla yürüyüş yaptı.

Yürüyüş öncesinde, Eğlence köyündeki caminin alt katında toplanan vatandaşlara avukat Ali Arif Cangı tarafından siyanürle altın çıkarmanın zararları hakkında bilgi verildi.

Bilgilendirme toplantısının ardından köy meydanında "Eğlence, siyanüre karşı", "Siyanür varsa su-toprak-hayat yok", "Geleğimizi çalma", "Biz burada madeni istemiyoruz, siyanüre hayır" yazılı pankartlar açan grup, çeşitli sloganlar atarak, maden şirketinin 2 kilometre uzaklıktaki şantiyesine kadar yürüdü.

Grup adına basın açıklaması yapan Nurettin Orakçı, bölgede siyanürle altın çıkarılmasının insan sağlığını ve doğayı olumsuz etkileyeceğini savunarak, "Madenle alakalı bir ÇED alanı bir de ruhsat alanı var. ÇED raporu, farklı bir alanı kapsarken, ruhsat alanı daha geniş bir alanı kapsıyor. Çevrede en az 8 köy bu ruhsat alanı içerisinde yer alıyor. 100 bin dekarlık bir alan, ruhsat alanı içerisinde" diye konuştu.

Orakçı, "Biz elimizden geldiğince mücadelemizi sürdüreceğiz. Bu madeni burada işlettirmeyeceğiz" dedi.

Köylülerden bazıları ise maden şirketinin tarlalarını değerinin altında satın almak istediğini öne sürdü.

Bir süre slogan atan grup, daha sonra dağıldı.