YOZGAT (AA) - Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü Yozgat Şube Müdürlüğüne bağlı Çalatlı Keklik Üretim İstasyonunda yetiştirilen 2 bin beç tavuğunun, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığına yol açan kenelerin görüldüğü köylerde vatandaşlara ücretsiz dağıtılacağı bildirildi.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Yozgat Şube Müdürü Cihan Eğilmez, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, istasyonlarında yetiştirilen beç tavuklarının Yozgat, Tokat ve Çorum kırsalında yoğun olarak görülen ve çok sayıda insanın ölümüne neden olan KKKA hastalığına yol açan kenelerle biyolojik mücadelede etkin şekilde kullanıldığını söyledi.

Keneyle mücadelede kullanılmak üzere 2011-2014 yılları arasında yaklaşık 14 bin beç tavuğunun üretilerek köylülere ücretsiz dağıtıldığını hatırlatan Eğilmez, beç tavuğunun kene larvalarını yiyerek çoğalmasını engellediğine dikkati çekti.

Eğilmez, istasyonlarında beç tavuklarının üretimine 2015 yılında da devam edileceğini belirterek, "Bu yıl 2 bin adet beç tavuğu üretimi yapılarak köylülere dağıtılacak. Yöremizde, keneyle mücadelede kullanılmak üzere beç tavuğu üretimi yapılarak köylere dağıtılmaktadır. Tesisimizde 2011 yılından bugüne kadar yılda 3 bin olmak üzere yaklaşık 14 bin beç tavuğu üretildi" dedi.

Bu yıl üretilecek 2 bin beç tavuğun tamamının kenenin veya KKKA hastalığının yoğun görüldüğü köylere dağıtılacağını belirten Eğilmez, yumurtaları civciv alma odasına aldıklarını ve 28 gün içerisinde yumurtadan civciv çıktığını ifade ederek, "Civcivleri, kapalı bir ortamda belli bir çağa geldiğinde adaptasyon yerlerine alıyoruz, 45 günü dolduğunda vatandaşa verebiliyoruz" diye konuştu.