Suriye’nin Halep şehrinde Ürdün kraliçesinin himayesinde bakılan Hayvanat Bahçesi’ndeki savaş mağduru 3 aslan, 2 kaplan, 2 ayı ve 2 sırtlan Bursa’daki Karacabey Ovakorusu Ayı Barınağı ve Celal Acar Yaban Hayatı Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi’ne getirildi. Halep’teki Hayvanat Bahçesi’nin de savaş esnasında ağır hasar aldığı öğrenildi.

Suriye’de 2011 yılında çıkan iç savaş sebebiyle çok sayıda insan zarar görmüş ve ülkemize göç ederek sığınma talebinde bulunmuştu. İç savaş sebebiyle birçok yerin bombalandığı Suriye’de insanların yanı sıra hayvanlar da büyük zarar gördü. Bu çerçevede ağır hasar gören Halep Hayvanat Bahçesi’nde tutulmakta olan yaban hayvanları Türkiye’ye nakledilerek güvence altına alındı.

Suriye’de devam eden iç savaştan ötürü zarar gören yabani hayvan türlerinin ülkemizde tedavi ve rehabilitasyonlarının yapılması maksadıyla Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğü, Hayvanları Çaresizlikten ve İlgisizlikten Koruma Derneği (HAÇİKO) ile Four Paws sivil toplum kuruluşu ortak bir çalışma yürütüyor. Bu çerçevede Halep Hayvanat Bahçesi’nde hayatta kalan hayvanların kurtarılması maksadıyla bir kampanya başlatıldı. Başlatılan kampanya aracılığıyla 3 aslan, 2 kaplan, 2 ayı ve 2 sırtlan Bursa Karacabey Ovakorusu Ayı Barınağı ve Celal Acar Yaban Hayatı Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi’ne getirildi.

Yabani hayvanlar merkezde yer alan barınaklara yerleştirilecek

Nesli tehlikede olan yaban hayvanlarının Suriye’den ülkemize naklinin birinci aşamasında 3 aslan, 2 kaplan, 2 ayı ve 2 sırtlan teslim alındı. Birer bireylik kafesler tır ile ülkemize nakledildikten sonra her kafes uygun açık bir alana indirildi. Bakanlık yetkililerinin ve Four Paws ekiplerinin gerçekleştireceği koordinasyon toplantısının ardından her hayvan genel anestezi altında detaylı şekilde muayene edilecek ve gerekli tedavileri yapıldıktan sonra merkezde yer alan barınaklara yerleştirilecek.

Nakil işleminin ikinci aşamasında ise Halep Hayvanat Bahçesi’nde kalan 2 aslan ve 2 köpeğin 29 Temmuz 2017 tarihine ülkemize getirilmesi planlanıyor.

Yaban hayvanları dünyanın ortak mirası

Yaban hayatının sadece bir ülkenin değil bütün dünyanın ortak mirası olduğunu vurgulayan Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu ise “Ülkemiz biyolojik çeşitlilik bakımından dünyada önemli bir yere sahip bulunuyor. Bu yüzden dünya mirası olan ve ülkemizde bulunan, nesli tehlike altındaki türler için eylem planları geliştiriyor ve uyguluyoruz. Uygulanan tür koruma eylem planları sayesinde elde edilen bilgilerle, türlerin mevcut durumunu ve gelecekte olması gereken yer arasında bir yol haritası çıkarıyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

Nesli tehlike altında olan türler için üretim istasyonları kuruldu

Yaban hayvanlarının tek bir popülasyon olarak sadece bir alanda bulunmasının büyük risk oluşturduğunun da altını çizen Prof. Dr. Veysel Eroğlu, “O türün neslini devam ettirebilmesi için üretim istasyonları kuruyoruz ve buralarda üretilen yeni bireyleri farklı alanlara yerleştiriyoruz. Böylece o tür üzerindeki riski asgariye indiriyoruz” diye konuştu.

Yaban hayvanlarının tedavisi noktasında da yapılan yatırımlar sayesinde Türkiye’nin önemli bir noktaya ulaştığını ifade eden Bakan Prof. Dr. Eroğlu “Suriye’de yaralanan ve Dünyanın ortak mirası olan bu hayvanları kurmuş olduğumuz rehabilitasyon merkezlerinde tedavi edeceğiz. Bu duruma kayıtsız kalmamız düşünülemezdi” açıklamasını yaptı.