KIRIKKALE (AA) - Makina Kimya Endüstrisi Kurumu (MKEK) Genel Müdürü İzzet Artunç, "MKEK, sadece kendi ordusunun ihtiyaçlarını tamamlamaya çalışan kurum olmaktan, bugün 30'u aşkın ülkeye ihracat yapan ve dünya perspektifinde markası olan kurum konumuna gelmiştir" dedi.

Artunç, Kırıkkale Üniversitesi (KÜ) Mavi Salon'da başlayan ve 2 gün sürecek "KÜ 1. Savunma Sanayi Sempozyumu"nun açılışında yaptığı konuşmada, Kırıkkale ve savunma sanayinin birbiriyle özdeşleşmiş, iki kavram olduğunu söyledi.

Türkiye Cumhuriyeti savunma sanayisinin temelinin bu topraklarda atıldığını ifade eden Artunç, şöyle konuştu:

"Son 10-15 yıldır büyük bir kabuk değiştirme sürecindeyiz. MKEK, sadece kendi ordusunun ihtiyaçlarını tamamlamaya çalışan kurum olmaktan, bugün 30'u aşkın ülkeye ihracat yapan ve dünya perspektifinde markası olan kurum konumuna gelmiştir. Dolayısıyla 10-15 yıldır sadece üretime dayalı bir sanayi olmaktan çıkıp temelde Ar-Ge'den başlayıp, bütün aşamalarından geçen ve sonunda dünya ölçeğinde herkesin kabul edebileceği bir perspektifte ürün sunmaya çalışan kurum haline gelmeye çalışıyoruz. Bu süreçte en büyük ihtiyacımız olan husus yetişmiş insan gücüdür."

Savunma Sanayii Müsteşarlığı (SSM) Ar-Ge ve Teknoloji Yönetimi Dairesi Teknoloji Yönetimi Grup Müdürü Deniz Demirci, Türkiye'nin 2023 için çok ciddi hedefleri olduğunu vurguladı.

En büyük hedefin, dünyada en büyük 10 ekonomi arasına girmek olduğunu dile getiren Demirci, "Bunun için ihracatı 500 milyar dolar mertebesine çıkartacağız. Kişi başı milli gelirimiz 25 bin dolar olacak. Şu anda kişi başı milli gelirimiz 10 bin dolar civarında. 10 bin dolardan 25 bin dolara çıkartmak yeni bir anlayış gerektiriyor. Bu anlayışın bel kemiğini Ar-Ge ve teknoloji faaliyetleri oluşturuyor" diye konuştu.

"Geçtiğimiz yıllarda Türk Silahlı Kuvvetleri'nin envanterine çok önemli projeler sunuldu" diyen Demirci, şunları söyledi:

"Halihazırda SSM'de yürütülen çok önemli tasarım projeleri var. SSM olarak hedefimiz, önümüzdeki yıllarda savunma sanayinde dünyadaki şampiyonlar ligine girmek. Yeni dönemde misyonumuz, ülkemizin savunma ve güvenlik teknolojileri gelişimini sürekli kılacak, sanayileşme, teknoloji ve tedarik programlarını yürütmek. Vizyonumuz ise bu kapsamda savunma ve güvenlik teknolojilerinde ülkemizi üstün kılmak."

- Savunma sanayisindeki gelişme

AK Parti Kırıkkale Milletvekili ve TBMM Milli Savunma Komisyonu Başkanı Oğuz Kağan Köksal ise savunma sanayinin bir ülkenin topyekün silah gücünden insan gücüne kadar giden bir sürecin tamamını kapsadığını dile getirdi.

Savunma sanayinin süratle değişen, her geçen gün yenilik isteyen bir konsept olduğuna dikkati çeken Köksal, şunları kaydetti:

"İktidar olduğumuz 13 yıllık dönemde en çok payı ayırdığımız ve en önemli hedeflerimizden birisi savunma sanayini geliştirmek. Özellikle 'millilik' kavramını geliştirmek. Yüzde 80-85'lerde dışa bağımlı bir ülkeyken süratle bu rakamlar aşağı çekilmekte ve kendi milli üretimlerimizi yapmaya ve tasarımları ortaya çıkarmaya başladık. Savunma sanayi Türkiye'de övünülecek ve parmakla gösterilecek bir atılım yaptı. Hala askerimizin elinde yabancı menşeili, Alman patentli silahlar var. İlk defa MKEK'in yaptığı çalışmalar sonucunda  inşallah askerimize Milli Piyade Tüfeği'ni vereceğiz. Bunun da Türkiye için çok önemli bir dönemeç olduğunu bir kez daha ifade etmek istiyorum."

Sempozyumun açılışına Vali Ali Kolat, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Mehmet Kaya, Kırıkkale Belediye Başkanı Mehmet Saygılı, KÜ Rektörü Prof. Dr. Ekrem Yıldız ile çok sayıda davetli katıldı.