KAYSERİ (AA) - Kayseri Uluslararası Öğrenci Derneği (KUDER) tarafından bu yıl 8'incisi düzenlenen Uluslararası Öğrenci Buluşmaları kapsamında,  55 farklı ülkeden gelen Kayseri'ye öğrenciler, açtıkları stantlarda kültürlerini tanıtma imkanı buldu.

Kayseri Valisi Orhan Düzgün, Mimarsinan Parkı'nda gerçekleştirilen etkinlikte, kentte son yıllarda yapılan atılımlarla üniversite sayısının 4'e çıktığını, öğrenci sayısının da 60 bini geçtiğini söyledi.

Bundan 20-30 yıl önce Türkiye'den gençlerin öğrenim görmek için Avrupa ülkelerine gittiğini ve kimisinin geri döndüğünü, kimisinin de gittikleri ülkelerde kaldığını belirten Düzgün, "Bu etkileşimin hala devam etmesi gerekiyor. Yine Türkiye'den gençlerimizin Avrupa, Asya ve Afrika'ya gitmesi gerekiyor ama güzel olan bir şey var ki 20-30 yıl önce ülkemizde görmediğimiz öğrencileri görüyoruz. Kayseri'ye gelenler sokaklarda dolaştığında farklı renkteki öğrencileri görünce gerçekten Kayseri'yle alakalı şaşkınlıklarını gizleyemiyorlar. Bu da şehrimiz adına sevindirici bir durum" diye konuştu.

Kayseri'de 2 bini üniversitede 500'ü lisede olmak üzere toplam 2 bin 500 yabancı öğrencinin eğitim gördüğünü anlatan Düzgün, dünya barışının sağlanması, farklı ülkelerden, milletlerden insanların birbirini tanıması adına bunun son derece önemli olduğunu vurguladı.

Aynı sofrayı, aynı yatakhaneyi paylaşan gençlerin kendi ülkelerine döndüklerinde ve o ülkenin yöneticisi konumuna geldiklerinde uluslararası sorunlarda mutlaka yapıcı ve barışçı çözümler getireceklerine inandıklarını ifade eden Düzgün, bu nedenle bu tür buluşmaları önemsediklerini söyledi.

KUDER'in etkinliklerinin sadece Kayseri'yle sınırlı kalmayacağına dikkati çeken Düzgün, Türkiye'nin 33 şehrinde yaşayan misafir öğrencilerin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla bir araya geleceklerini ve kendi kültürlerini tanıtacaklarını belirtti.

Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik de farklı ülkelerden gelerek kentte eğitim gören öğrencileri yabancı olarak değil, fahri hemşehri olarak gördüklerini ifade etti.

KUDER Başkanı Mücahit Bulut farklı coğrafyalarda yaşayan öğrencilerin biraraya geldiğini dile getirerek, şöyle konuştu:

"Yaşadığımız dünya kanın göz yaşının, hüznün olduğu bir dünya. Bugün Batı dünyası sömürmek, bölmek, parçalamak için uğraşırken Doğu dünyası ve Doğu kültürü yaşatmak, birleştirmek için çabalıyor. KUDER kurulalı çok kısa bir süre olmasına rağmen 76 ülkeden yaklaşık 4 bin öğrenciye çok farklı alanlarda hizmet veriyor. Derneğimizin gerçekleştirmiş olduğu Uluslararası Öğrenci Buluşmaları burada bitmeyecek. Bu gençlerimiz ülkelerine gittiklerinde 30 yıl sonra da olsa dünyanın kanını, gözyaşını, sorunlarını dindirmek için bir araya gelecek, ümmete ev sahipliği yapacak, insanlığın akan kanını gözyaşını hüzünlerini dindirecektir."

Konuşmaların ardından Vali Düzgün ve diğer protokol üyeleri, stantları gezerek, öğrencilerle sohbet etti.