Osmanlı Padişahı Yıldırım Beyazıt tarafından yaptırılan ve Büyükşehir Belediyesi’nce restore edilen Yıldırım Külliyesi’nin yeni yüzü törenle hizmete açıldı.

Yaptıkları düzenlemelerle külliyeleri Osmanlı’ya yakışır hale getirdiklerini belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, bugüne kadar yapılan tarihi ve kültürel miras çalışmalarının pozitif etkisinin bulundukları alana ve çevreye yansıdığını söyledi. Bugün sırasının Yıldırım Külliyesi’nde olduğunu belirten Başkan Altepe, külliyeyle birlikte çevreye ve Yıldırım Caddesi’ne de kimlik kazandıracaklarını ifade etti. Her geçen gün tarihi mekanların ilmek ilmek işleneceğini, sokak ve caddelerin yenilenen tarihi eserlerle birlikte adım adım dirileceğini kaydeden Başkan Altepe, “‘Osmanlı Cihan Devleti Kuruluşu’ projesiyle, Bursa’nın genelini oluşturan tarihi eserlerimizi UNESCO Dünya Kültür Mirası listesine aldırdık. Bu çalışmaları sırasında daha düne kadar girilemeyen yerler kültür sanat çalışmalarının yapıldığı mekanlar haline geldi. Binaların ve sokakların fiziki şartları iyileştirildi. Şimdi sırada Yıldırım var. İnşallah külliye çalışmalarının ardından Yıldırım Beyazıt Türbesi’ni ve medreseyi restore edeceğiz. Çalışmalar bununla bitmeyecek. Külliye çevresini takiben Yıldırım semti de bina cepheleri, sokaklarıyla yeni bir kimlik kazanacak” dedi. Başkan Altepe, Yıldırım Beyazıt Türbesi’nde restorasyon çalışmalarının başlamak üzere olduğunu, medrese için de külliye içerisinde bulunan sağlık ocağının yine aynı sokakta yer alan itfaiye binasına taşınmasını beklediklerini ifade etti.

Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, konuşmasında Yıldırım Külliyesi’nde yaptıkları çalışmalara da değindi. Yıldırım Camii’nin 1854 depremi ile 1949 yılında yaşanan doğal afette yıkılan 2 minaresini 2011 yılında aslına uygun olarak inşa ettiklerini ve yeniden orijinal görüntüyü yakaladıklarını hatırlatan Başkan Altepe, külliye bakımlarının Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan Büyükşehir Belediyesi’ne geçmesiyle çalışmalara hız verdiklerini belirtti. 2012 yılında Yıldırım Külliyesi ve çevresinin düzenlenerek turizme kazandırılması çalışmalarına başladıklarını belirten Başkan Altepe, “Külliyeye çıkan Yıldırım Caddesi’yle Çukur Mescit’in kesiştiği noktada 3 binayı yıktık. Bu sayede bölgedeki trafik nefes almış oldu. Yıldırım Külliyesi ve çevresine değer katacak olan çalışmaların bir diğer ayağı olan çevre düzenlemesi de tamamlanınca, ecdad yadigarı eserimiz daha da belirgin hale geldi” diye konuştu. Başkan Altepe, şimdiye kadar yapılan çalışmalar kapsamında 1.5 milyon TL’ye yakın harcama yapıldığını ifade etti.

Yıldırım Belediye Başkanı İsmail Hakkı Edebali ise, tarihi mirasa sahip çıkma adına Yıldırım Külliyesi’nde yapılan çalışmalardan dolayı Başkan Altepe’ye teşekkür etti. Yıldırım Külliyesi’nin Türk kültür ve tarihi açısından çok önemli bir dönüm noktası olduğunu kaydeden Edebali, “Geleceği inşa etmek istiyorsak, geçmişimize sahip çıkmamız şart. Burası, beşlikten imparatorluğa geçişin olduğu, Osmanlı mimarisinde üslup bütünlüğünü temsil eden bir alan. Medeniyetimize sahip çıktığı için Başkan Altepe’ye şahsım ve halkım adına şükranlarımı sunuyorum” şeklinde konuştu.

Yıldırım Külliyesi’ndeki çevre düzenlemesi çalışmalarında cami etrafına drenaj yapıldı. Bu sayede cami nemden kurtarıldı. Cami önündeki betonarme şadırvan yıkılarak, yerine tarihi yapıya uygun ahşap şadırvan yapıldı. Caminin batı cephesine, şadırvan haricinde ilave abdest alma birimi oluşturuldu. Musalla taşına ahşap sundurma, ahşap bir çay ocağı yapıldı. 4500 metrekarelik alanda traverten döşeme kaplaması konuldu. Cami, türbe ve medreseyi çevreleyen taş duvarların derzleri yenilendi. Yeşillendirme çalışmaları gerçekleştirilerek, cami alanına oturma bankları yerleştirildi.

Protokol konuşmalarının ardından külliye alanı dualarla hizmete açıldı.