KONYA (AA) - Sulak günlerinde çok sayıda kuş türüne ev sahipliği yapan, fakat yaz aylarında kuraklık ve suların çekilmesiyle adeta bir çöl görüntüsüne bürünen Konya'nın Ereğli ilçesindeki Akgöl'ün eski görünümüne kavuşturulması için proje başlatıldı.

Ereğli Kaymakamı Şakir Erden, Akgöl sazlıklarında yaptığı açıklamada, gölün son yıllarda kuraklık nedeniyle "büyüleyici" manzarasından uzaklaştığını belirterek, ''50-60 kuş türünün yaşadığı böylesi güzel bir doğal alanın, Ereğli ve çevresinde yaşayan insanlarca mutlaka görülmesi gerektiğini düşünüyorum'' dedi.

Erden, "Akgöl Sazlıkları Kapalı Sulama Sistemi Projesi" ile gölün yeniden kuşlara ev sahipliği yapacağını belirterek, şöyle konuştu:

"Proje kapsamında çalışmalar devam ediyor. Bu proje Akgöl'ün kurtarılması anlamında ciddi bir adım olacak. Akgöl'ü görünce suyun, doğal yaşam döngüsünde ne kadar kıymetli olduğunu bir kez daha anladık. Fakat farklı gerekçelerle biz insanlar, bunu bozuyor gibiyiz. Bundan sonra alınacak tedbirler ve yapılacak çalışmalar sonrasında inşallah bu milli değerimiz kurtulur, özlenen günlerine geri döner ve turizme kazandırılır."

- Sazlıklar turizme kazandırılacak

Ereğli Belediye Başkanı Özkan Özgüven ise Akgöl'ün, ilçenin "doğa harikası" yerlerinden biri olduğunu dile getirdi.

Gölün eski canlılığına kavuşmasını, yeniden "kuş cenneti"ne dönüşmesini amaçladıklarını vurgulayan Özgüven, bölgenin aynı zamanda doğa turizmine kazandırılmasını istediklerini ifade etti.

Özgüven, Akgöl'ün Türkiye'nin ilk 10 sulak alanı içerisinde gösterildiğini, fakat son yıllarda kuruma tehlikesiyle karşı karşıya kaldığını belirtti.

Akgöl'ün biyolojik çeşitlilik kadar, çiftçiler için de büyük önem taşıdığına dikkati çeken Özgüven, ''Akgöl'ün tanıtılması gerekiyor. Okullarımız, sivil toplum kuruluşlarımız buraları gezip görsün. Özellikle köylülerimizin, öğrencilerimizin su kullanımı ve doğa konusunda daha bilinçli olmaları için çaba harcayacağız. Akgöl'ü önümüzdeki yıllarda eski haline kavuşturmak için elimizden gelen gayreti göstereceğiz'' ifadelerini kullandı.