KIRŞEHİR (AA) - Ramsar Sözleşmesi ile koruma altına alınan sulak alanlardan Seyfe Gölü Kuş Cenneti'nün su seviyesindeki değişim, Ahi Evran Üniversitesi Çevre Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezince uydu görüntüleriyle periyodik takip edilecek.

Ahi Evran Üniversitesi (AEÜ) Çevre Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezinden yapılan yazılı açıklamada, Kırşehir'in Mucur ilçesine 25 kilometre uzaklıktaki Seyfe Gölü'nün karşı karşıya kaldığı risklere dikkat çekildi.

Seyfe Gölü’nün de bulunduğu, Türkiye’deki uluslararası öneme sahip 135 sulak alandan 14'ünün "Ramsar Alanı" ilan edildiği hatırlatılan açıklamada, gölün dünya çapında bilinen bir kuş cenneti haline geldiği belirtildi. 

-Alınacak önlemler

Açıklamada, Seyfe Gölü'nü tehdit eden etmenlerin başında, sulak alanın kullanımından kaynaklanan hataların geldiğine dikkat çekilerek "Suyun kaçak kullanımının önlenmesi, gölün farklı kaynaklardan beslenmesi, su ulaştıran kanalların temizlenmesi, kuyu suyu açma alışkanlığının terk edilmesi, kirlenmenin önüne geçilmesi, alternatif içme suyu kaynakları bulunması, ürün deseninde ve sulama yöntemlerinde değişikliğe gidilmesi gibi hususlarda kararlar alınarak uygulamaya konulmalıdır" önerilerine yer verildi.

Gölün korunmasında üniversiteler ve özel sektör arasında işbirliğine gidilmesinin önem taşıdığı belirtilerek Çevre Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezinin bu konuda çalışma yürüttüğü anımsatıldı.

Açıklamada, "Bu bağlamda ornitologlardan (kuş bilimci) oluşan bir panelin Kırşehir'de gerçekleştirilmesine yönelik plan, yakın gelecekte faaliyet listemizde yer alacaktır. Uydu görüntüleri kullanılarak Seyfe Gölü su seviyesinin zamansal değişimi periyodik olarak incelenecektir" ifadelerine yer verildi.