Kütahya’nın Simav ilçesinin yerel yönetimler yasası ile köye dönüştürülen beldesi Kuşu’daki bin 467 seçmen, 30 Mart yerel seçimi başta olmak üzere, 1 Haziran’daki muhtarlık ve 10 Ağustos’taki Cumhurbaşkanlığı seçiminden sonra, Haziran 2015’teki genel seçimi de boykot edecek.

Vatandaşların sandığa gitmemesi nedeniyle, Kaymakamlık tarafından köye muhtar vekili olarak atanan Nurullah Bayram Ortaokulu Müdürü Feridun Aktay, seçmenlerin Anayasa Mahkemesi’nden çıkacak kararı beklediklerini ve belediye haklarının geri verilmemesi halinde, köy halkının bundan önceki üç ayrı seçimde olduğu gibi, Haziran 2015’te yapılacak genel seçimlerde de yine sandık başına gitmeyecekleri yönünde izlenimler edindiğini bildirdi.

KUŞU HALKI HAKKINI ARAMAK İÇİN MAHKEMEYE BAŞVURDU

6360 sayılı yasa gereği köye dönüştürülen belde halkının, bu yasaya kesinlikle karşı çıktığına vurgu yapan Kuşu Köyü Muhtar Vekili Feridun Aktay, köy halkının yasaya karşı çıkma sebebinin, yasanın çıktığı 2011 yılının baz alınarak nüfuslarının 2 binin altına düşmesi olduğunu söyledi. Aktaş, “Simav 19 Mayıs 2011’de 5,9’luk depremle sarsıldı. Çok sayıda bina ağır ve orta hasar gördü. Vatandaşlar panik içinde ikamet ettikleri yerleri geçici bir süreliğine terk etti. Daha sonra ise tekrar ikamet ettikleri yerlere döndü. Şimdi nüfusumuz 2 binin üzerine çıkınca, vatandaş haksız yere elimizden alınan beldeliğimizin tekrar geri verilmesini istiyor. Bu yüzden de bundan önceki üç seçimi boykot ederek sandık başına gitmedi. Hakkımızı aramak için mahkemelere başvurduk. Ankara’da Bölge İdare Mahkemesi’nde 10. ve 16. dairelerde 2 mahkememiz oldu. Mahkememiz sonuçlandı. Avukatlarımızın aracılığı ile 10. dairedeki mahkemeden ara kararın çıktığı ve bu karar gereğince konumumuzun Anayasa Mahkemesi’ne sevk edildiğini öğrenmiş bulunuyoruz” dedi.

10. daireden çıkan kararın halk olarak beklentileri doğrultusunda bir karar olduğunu ifade eden Muhtar Vekili Aktay, “Karar halkımızın beklentileri doğrultusunda çıktı. Böyle de ümit ediyorduk. İnşallah Anayasa Mahkemesi’nin de kasabamız ile ilgili lehimize bir karar vereceğine ve tekrar beldemizin geri döneceğine ve bu mutluluğu Kuşulular olarak yaşayacağımıza inanıyoruz. Bütün vatandaşlarımız bu ümit içerisinde Anayasa Mahkemesi’nin lehimize karar vereceği düşüncesinde. Bizler Kuşu halkı olarak Anayasa Mahkemesi’nin lehimize karar vereceği inancı içerisinde, belediyemizin hiçbir sistemine hatta tabelasına bile dokunmadık. 32 yıllık belediyemizin tekrar geri döneceğine inancımız tamdır. Belediyemiz geri gelince de 3 dönemdir gitmediğimiz sandık başına giderek, hem belediye başkanımızı hem de 4 muhtarımızı seçeceğiz. Bu inançla mücadelemizi sürdürüyoruz” şeklinde konuştu.

Köy halkından Haşim Gürsel (60), “Öz be öz Kuşuluyum. Kuşu’nun belediyeliğinin geri verilmesi hakkında Ankara Bölge İdare Mahkemesi’ne açmış olduğu davanın ara kararı gereğince, Anayasa Mahkemesi’ne sevk edildiğini biliyoruz. Anayasa Mahkemesi’nin de lehimize karar vereceğine inanıyoruz. Sabır gösterip dua ederek belediyeliğimizin geri gelmesini arzu ediyor ve dört gözle bekliyoruz. Bunun yanında geçtiğimiz yıllarda yapılan mahalli seçimlerde üç defa sandık başına gitmedik. Önümüzde genel seçimler var. Belediyelik hakkımız ger verilmediği takdirde bu önümüzdeki genel seçimlerde de köy olarak sandığa gitmemeye kararlıyız” şeklinde konuştu.

Köy halkından Hakkı Tekinbaş (71), "Belediyemiz geri verilirse sandığa gideceğiz. Yoksa yine gitmeyeceğiz. Burada belediye 62 yıl önce kurulmuş. Bu hakkımızın elimizden alınması doğru değil” diye konuştu.

Ayşe Gündoğdu (71) ise “Belediyeliğimiz geri gelinceye kadar sandığa gitmeyeceğiz. Bu konuda kararlıyız. Mahkemenin de lehimize sonuçlanacağını umuyoruz. Her şeyin hayırlısı olsun” dedi.