TRABLUS (AA) - Devrimin ardından suların durulmadığı Libya'da, çeşitli kesimler arasında oluşan siyasi ayrılıklar, silahlı çatışmalara dönüşürken, ülkede idari ve coğrafi anlamda bölünme yaşanıyor.

Ülkenin hemen her yerinde silahlı grupların ortaya çıkması ve bireysel silahlanmanın etkin bir şekilde varlığını göstermesi, ayrıca Libya'da kabileler ve gruplar arasında nüfuz mücadelesini de beraberinde getiriyor.

Ulusal Kurtuluş Hükümeti ve MGK'nın kontrol alanı

Devrimin ardından siyasi istikrarın sağlanması amacıyla Milli Genel Kongre (MGK), 7 Temmuz 2012'de yapılan seçimlerle yönetime geldi. MGK'nın görevi, 14 Ağustos 2014'te ortaya çıkan Tobruk merkezli Temsilciler Meclisi ile arasında görev devretme sebebiyle yaşanan anlaşmazlık sonucu uzatıldı. Rişvan ve Zintan dışında Libya'nın batısındaki tüm şehirler MGK ve onun oluşturduğu Ulusal Kurtuluş Hükümeti'ne bağlı.

MGK idaresi altında başkent Trablus'un yanı sıra Misrata, Garyan, Zliten, Sabrata ve Yafran kentleri bulunuyor. Tunus sınırıyla Sirte kenti arasındaki alanı da Halife El-Guveyl liderliğindeki Ulusal Kurtuluş Hükümeti kontrol ediyor.

Temsilciler Meclisi ve geçici hükümetin kontrolü altındaki bölgeler

Libya'daki diğer bir siyasi taraf ise 14 Ağustos 2014'te seçilen Tobruk merkezli Temsilciler Meclisi'nden doğan Abdullah es-Sini liderliğindeki geçici hükümet.

Ülkedeki bazı taraflara göre, Temsilciler Meclisi 6 Kasım 2014'te Trablus'taki Anayasa Mahkemesi'nin aldığı hüküm uyarınca meşruiyetini kaybetti. Ancak, Temsilciler Meclisi, mahkemeyi Trablus kentinde olmasından dolayı geçersiz kabul etti.

Libya'nın batısındaki Bingazi, Merc, Beyda ve Tobruk kentleri ise tamamen Temsilciler Meclisi ve geçici hükümetin kontrolü altında bulunuyor.

DAEŞ'in kontrolü altındaki bölgeler

Libya'da taraflar arasında çatışmaların yaşanması sırasında terör örgütü DAEŞ de nüfuzunu artırdı. Medya organlarında, DAEŞ'in tamamını elinde bulundurduğu belirtilen Sirte kentinin, terör örgütünün bir "Emirliği" haline geldiği yönünde haberler yer alıyor.

Muammer Kaddafi'nin kabilesi olan Kazazife Kabilesi'nin memleketi olan Sirte'de DAEŞ'in bin 500 militanının olduğunu belirten Libyalı kaynakların aksine Batılı kaynaklar militan sayısının 3 bin civarında olduğunu savunuyor.

DAEŞ, Sirte'nin yanı sıra Petrol Hilali bölgesi yakınlarındaki En-Nevfeliyye ve Bin Cevad köylerini kontrol altında tutuyor. Terör örgütü DAEŞ, Petrol rezervlerini ele geçirmek amacıyla bu köylerden hareketle, saldırılar düzenliyor.