Zonguldak’ın Ereğli ilçesine bağlı Kandilli beldesinde faaliyet gösteren özel maden ocağı işçileri, maaşlarını eksik aldıkları gerekçesiyle madene inmeyerek eylem başlattı.

Kdz. Ereğli İlçesinin Kandilli beldesinde faaliyet gösteren Hattat Holding’e bağlı Hema Armutçuk maden ocağında çalışan 650’si yer altı olmak üzere 800 işçi maaşlarını eksik aldıkları gerekçesi ile bu sabah madene inmedi. Maden ocağı önünde toplanan işçiler yeni çıkan maden yasası çerçevesinde geçen ay iki asgari ücret tutarında maaş alırken, işverenin geçen ay ödediği ikinci asgari ücreti bu ay maaşlarından kestiğini iddia etti. Geçen ay 2 bin 150 TL civarında ortalama maaş aldıklarını dile getiren maden işçilerinden bazıları bu ay hesaplarına 15 TL ile 300 TL arasında değişen miktarlarda para yatırıldığını söyledi.

GMİS BAŞKANI MUTLU: “İŞVEREN KİMDEN GÜÇ ALIYOR?”

Ocağa inmeyerek maden ocağı önünde toplanan işçilere hitaben konuşan Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Armutçuk Şube Başkanı İsa Mutlu da işverenin bakanları, başbakanı, cumhurbaşkanını ve yasaları takmadığını söyledi. Mutlu, yaklaşık 5 aydır sıkıntı içerisinde olduklarını belirterek şöyle konuştu: “Soma’da 301 madenci öldükten sonra hükümet madenciler lehine bir yasa çıkardı. Bu yasada asgari ücretin iki katından aşağıya bir fiyata madenci çalıştırılamaz. Günlük çalışma saati 6 saati geçemez. Senelik izin 4 gün uzatılacak gibi bir takım hakları tarafımıza verdiler. Fakat bununla başlayan süreç, işçiyi eskisinden daha fazla mağdur eder hale geldi. Bu yasaya karşı olduğunu bildiren işverenler toplu halde işçi sömürüsünü hızla artırmaya devam ederek nitekim bugün maaşlarımızın ne olduğu belli olmayan aşamaya getirdiler. Şu an Ermenek’te yaşanan maden faciasından dolayı Bakanlarımız orada her gün boy boy açıklama yapıyorlar. Şunu da ısrarla ifade ediyorlar. ’Torba yasada maddeleri işçilere vermeyen işverenlerden bunun hesabını sorarız’ Ama biz şunu anlayamıyoruz. Devletin en zirvesindeki insanlar bu açıklamaları yaparken, işverenler nereden hangi kaynaktan güç alarak işçileri sömürmeye devam ediyor."

Maden işçilerinin bu ay hesaplarına yatan maaşları görünce şok olduklarını dile getiren Mutlu, konuşmasını şu sözlerle sürdürdü; “Geçen ay işverenimiz iki asgari ücreti tarafımıza ödemişti. Bir takım mağduriyetler olmasına rağmen iki asgari ücreti bize ödeyeceğini söylemiş ve ödemişti. Fakat bu ay yatan maaşlarımızla beraber şok olduk. İşveren iki asgari ücreti ödemeyeceğini söylemek istiyor. İşveren geçen ay iki maaş verip bu ay para yatırmama küstahlığını gösteriyor. İlla bugün 20 işçimizin ölmesi mi gerekiyor. İlla Soma ya da Ermenek mi olmak lazım."

“BAKANLARI BURAYA DAVET EDİYORUM”

İşverenin tehditlerinden artık bıktıklarını ifade eden Mutlu, sözlerine şöyle devam etti: “Biz bakanlara, bakan yardımcılarına milletvekillerine hepsine gittik. Bu sorunları anlattık. Ancak buna rağmen işverenler ısrarla bizleri sömürmeye hükümetin vermiş olduğu hakları vermemeye devam ediyor. İşverene sesleniyorum. Çalışacaksan adam gibi çalış. Çalışmayacaksan da kapat buradan git. Yeter artık. Bakanları buraya davet ediyorum. Çıkardıkları yasayı takmayan işverenlerden hesap sorsunlar."

GMİS Armutçuk Şubesi Başkanı İsa Mutlu eylem sonrası gazetecilere bir maden işçisinin hesabına yatan maaşı gösterdi. İsa Mutlu, bu gün sabah itibari ile Bartın Amasra’daki maden işçilerinin de eylem başlattığını belirterek sorun çözülene kadar eylemleri sürdüreceklerini dile getirdi.

Bir maden işçisi bu ay hesabına 16 TL yattığını belirterek bu maaşla bir insanın nasıl geçimini sağlayacağını sordu. Bir diğer maden işçisi ise haklarını alabilmek için Ermenek’teki maden işçileri gibi ölmeleri mi gerektiğini sordu.