ANKARA (İHA) – Karaman’ın Ermenek ilçesindeki maden kazasında su tahliye çalışmalarını büyük oranda hızlandıracak olan Ahtapot aracı alana ulaştı. Başbakanlık AFAD koordinasyonunda 379 kişilik ekibin üstün gayreti ve 62 araç ile yürütülen arama kurtarma çalışmaları kesintisiz sürüyor.

Dünden itibaren operasyonu yerinden yöneten AFAD Başkanı Dr. Fuat Oktay, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ve Karaman Valisi Murat Koca ile birlikte sabah saatlerinde çalışmaları yerinde inceledi. Daha sonra çalışmalar hakkında AFAD Mobil Koordinasyon Merkezi’nde brifing verildi.

AFAD Mobil Koordinasyon Merkezi, alanda görev alan birimlerin ve müdahale operasyonunun daha etkin yönetilebilmesi için olay mahallinde kesintisiz hizmet veriyor. Madende mahsur kalan işçileri kurtarma çalışmalarında suyun tahliyesini hızlandıracak jeneratör ve motopomplar olay mahalline sevk edildi. Bunlardan biri olan ve ‘Ahtapot’ olarak adlandırılan hortum araçları, dakikada 8 bin 500 litre su tahliye edebiliyor. 60 metre derinlikten su çekebilme yeteneğine sahip olan araçlar, 50 metre yükseğe su tahliyesi yapabiliyor. Alana sevk edilen jeneratörler sayesinde 250 kilowattlık mevcut kurulu güç 6 kat arttı, çalışmalar daha hızlı bir şekilde yürütülmeye başlandı.

Dün olayın meydana geldiği ilk andan saat 19.00’a kadar 2’si yaralı olmak üzere 16 işçi göçük altından sağ kurtuldu. Diğer işçilerin kurtarılabilmesi için madendeki suyun motopomplar ile tahliye edilmesi işlemi devam ediyor.

AFAD Arama Kurtarma ekipleri, olay mahallinde çalışmalarını gece boyunca aralıksız sürdürdü. AFAD Arama Kurtarma Birlikleri’nden 4 deneyimli dalgıç da çalışmalara katıldı. Arama kurtarma çalışmaları toplamda 379 kişilik ekip ile 2 uçak, 2 helikopter, 21’i ambulans ve 15’i AFAD Arama Kurtarma Aracı olmak üzere 62 araçla AFAD koordinasyonunda aralıksız sürüyor. Alana çok sayıda motopomp, 3 seyyar aydınlatma cihazı, 10 büyük çadır, seyyar mutfak, mobil yatakhaneler, 700 battaniye, kumanya ve içecek sevk edilirken, 7 mobil baz istasyonu kuruldu, kumanya ve içecek sağlandı.