KARAMAN (AA) - Telefonda kendilerini kamu görevlisi olarak tanıtan kişiler tarafından dolandırılan mağdurların bazılarının, daha önce benzer vakalar konusunda uyarıldıkları halde aynı tuzağa düştükleri belirlendi.

AA muhabirinin İl Emniyet Müdürlüğü yetkililerinden aldığı bilgiye göre, son bir ayda sadece Karaman'da polise, kendilerini savcı ya da polis olarak tanıtan kişiler tarafından telefonla aranan 40 kişi başvurdu.

Bu kişilerden 5'i, yaklaşık bir milyon lirayı dolandırıcılara teslim etti. Birçok kişi de polisin ikazı sayesinde dolandırılmaktan son anda kurtuldu.

Yaklaşık 160 bin lira da dolandırıcılar tarafından banka hesabından çekilmeden ve şüphelilerin üzerinde ele geçirildi.

Emniyet yetkilileri, resmi rakamlar dışında binlerce kişinin aynı amaçla arandığını ve birçoğunun dolandırıldığını tahmin ediyor ancak şikayet olmadığı için işlem yapılmıyor.

- Toplumun her kesiminden mağdurlar var

Telefonla dolandırılanlar arasında çiftçilerden avukatlara, doktorlardan ev hanımlarına, gençlerden yaşlılara kadar toplumun pek çok kesiminden ve farklı mesleklerden mağdurlar bulunuyor.

Bazı mağdurların ifadelerinde benzer dolandırıcılık olaylarını daha önce bildiklerini, inanmamaları için defalarca telefonlarına mesaj geldiğini, basına yansıyan vakaları okuyup, arkadaş sohbetlerinde konuştuklarını söylemiş olmaları dikkati çekiyor.

Karaman Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürü Erdem Tülek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yüzlerce vatandaşın telefon dolandırıcıları yüzünden mağdur olduğunu söyledi.

Şikayetlerin artması üzerine bu olayları mercek altına aldıklarını ifade eden Tülek, "Araştırmalarımızda bazı kişilerin ilimize dışarıdan geldikleri bilgisine ulaştık. Şikayetler ve mağdur ifadelerinden yola çıkarak, 14 şüpheliyi tespit ettik. Bu şüphelilerden 9'u yakalandı, 4'ü cezaevine konuldu. Kent dışında bulunduğu ve şebekenin yöneticisi durumunda olduğu tahmin edilen 4 kişinin yakalanması için çalışmalar sürüyor" diye konuştu.

- "Belediye hoparlörlerinden bile uyarıyoruz"

Mağduriyetlerin önlenebilmesi, kötü niyetli kişilere karşı vatandaşların bilgilendirilmesi amacıyla birçok çalışma yaptıklarına dikkati çeken Tülek, şunları kaydetti:

"Emniyet Genel Müdürlüğümüzün yurt çapında yaptığı bilgilendirici çalışmaları hepimiz biliyoruz. Bunun yanında Karaman'da yerel basın aracılığıyla sürekli uyarılarda bulunuyoruz. Vatandaşları bilgilendirmek amacıyla kamu spotu hazırlattık. Bu spotu yerel televizyonlarda ve haber sitelerinde yayınlatıyoruz. Polis arkadaşlarımız mahallelerde tek tek vatandaşlarımızla konuşuyor. Camilerde görevliler cemaate anlatıyor. Belediye hoparlörlerinden bile sık sık anons yaptırıyoruz.

Banka çalışanlarını ve kuyumcuları şüpheli durumlara karşı uyarıyoruz. Bankaların önlerinde ve kalabalık yerlerde sivil ve resmi ekiplerimiz var. Buraları devamlı MOBESE kameralarından takip ediyoruz. Hareketlerinden şüphelendiğimiz, uzun süre telefonla konuşan, yüklü miktarda para çeken, kredi çekmeye çalışan herkesle konuşmaya çalışıyoruz."

- "Devlet, sizden para istemez"

Tülek, bütün çabalara rağmen hala birçok kişinin dolandırıcılara inandıklarını vurguladı.

"Telefondaki dolandırıcıya inanan vatandaşımızı, banka önünde 'Dolandırılıyorsunuz' diye uyaran gerçek polis arkadaşlarımız zorlukla ikna ediyor" ifadesini kullanan Tülek, sözlerini şöyle tamamladı:

"Mağdurlarımızın tamamı, bu tür dolandırıcılık olaylarından önceden haberleri olduklarını söylüyor. Ev hanımı da var, doktor da avukat da. Evindeki altını poşete koyup, başka bir kentte yol kenarına bırakıp gelen de var. Devletimizin hiçbir birimi, özellikle emniyet görevlileri, savcısı, askeri görevlileri, telefonla ya da yüz yüze görüşmesinde kimseden para talep etmez.

Devlet, sizden para istemez. Kesinlikle bir korkuya kapılıp, sizi arayanlara inanmayın. Tedirgin olmayın. Bu kişiler aradığında hemen bize ihbar edin."

- "Para sıkışmasa daha da yatıracaktım"

Dolandırıcılık mağduru emekli işçi S.A. da daha önce uyarılmış olmasına rağmen telefonla arayan kişiye inandığını söyledi.

Emniyet Genel Müdürlüğünden, cep telefonuna bu konuda defalarca mesaj geldiğini aktaran S.A, şunları anlattı:

"3 gün önce haberlerde izledim. Arkadaşlarla 'Nasıl inanıyorlar?' diye konuştuk. Şimdi kendim dolandırıcılara inandım. Nasıl inandım bilmiyorum. 8 bin lira yatırdım. Daha da yatıracaktım fakat ATM'ye para sıkışınca yatıramadım. Para sıkışmasa 15 bin lira daha yatıracaktım. Polis beni uyarınca dolandırıldığımı anladım. Evdeki bilezikleri bile dolandırıcılara vermek için bozdurdum.

Şimdi 'Böyle bir tezgaha nasıl düştüm' diye utanıyorum. Utancımdan şikayetçi bile olmak istemedim. Kimse inanmasın, hemen polise gitsin. Bunca yıllık birikimim gitti."