ÜSKÜP (AA) - Makedonya meclisi 24 Nisan'da yapılması öngörülen erken seçimlerin 5 Haziran'a ertelenmesini oy çokluğuyla kabul etti.

Mecliste yapılan oylamada, seçimlerin 5 Haziran'a ertelenmesini 83 milletvekili desteklerken 3 milletvekili buna karşı çıktı.

İç Makedon Devrimci Örgütü-Makedonya'nın Ulusal Birliği Demokratik Partisi (VMRO-DPMNE) Genel Başkanı ve eski Başbakan Nikola Gruevski, kararın ardından yaptığı açıklamada, erken seçim tarihinin belirlenmesinde sorumluluğun meclise ait olduğunu anımsatarak, "Uzun araştırma ve görüşmeler neticesinde seçimlerin 5 Haziran'da yapılması kararını aldık" dedi.

"ABD ve AB de onayladı"

Hedeflerinin Makedonya'nın gelişmesine imkan tanımayanları "engellemek" olduğunu belirten Gruevski, "İlgili karar ABD ile Avrupa Birliği tarafından da onaylanan bir erteleme. Onlar bu süre içerisinde Devlet Seçim Komisyonunun seçmen kütüklerini düzenlemesi, medya alanında reformların yapılması ve ülkenin seçimlere hazır olup olmadığına yönelik değerlendirme raporlarının sunulması yönünde destek sağladılar" diye konuştu.

Öte yandan, Meclis Başkanı Trajko Veljanovski, dün istifalarını sunan İçişleri Bakanı Oliver Spasovski ve Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanı Frosina Remenski'nin istifalarını geri çektiğini bildirdi.

Makedonya'da uzun zamandır devam eden siyasi krizin çözümü için AB Komisyonu'nun komşuluk politikası ve genişleme müzakerelerinden sorumlu Üyesi Johannes Hahn'ın arabuluculuğunda geçen yıl bir araya gelen dört büyük siyasi partinin liderleri, 24 Nisan'da erken seçime gidilmesi konusunda uzlaşmıştı.

Muhabir: Admir Fazlagikj-Dzihat Aliju-Lejla Bıogradlıja