ESKİŞEHİR (AA) - Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna, " Vatanı için gerektiğinde canını feda etmekten kaçınmayan büyük Türk milletinin kahramanlık destanı olan İstiklal Marşı, bugün de bizlere vatanın ne kadar kutsal bir emanet olduğunu göstermektedir" dedi.

Tuna, yaptığı yazılı açıklamada, Türk milletinin tarihte eşi ve benzeri görülmemiş çok zor şartlar ve imkansızlıklara rağmen parlak bir zaferle taçlandırdığı istiklal mücadelesini anlatan, Türk milletinin bağımsızlık ve kutsal değerlerine olan inancını destanlaştıran istiklal marşının 12 Mart 1921 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisinde milli marş olarak kabul edilmesinin 95. yıldönümünü coşku ve gururla kutlamanın mutluluğunu yaşadıklarını, istiklal marşının yazarı Mehmet Akif Ersoy'u rahmet ve minnetle andıklarını kaydetti.

Milli şair merhum Mehmet Akif Ersoy'un, vatan toprakları işgal altındayken kaleme aldığı istiklal marşının, milli mücadele ruhunu, Türk milletinin ne için savaştığını, vatan sevgisini, bağımsızlığa olan tutkusunu en güzel biçimde yansıttığını ifade eden Vali Tuna, açıklamasını şöyle sürdürdü:

"Vatanı için gerektiğinde canını feda etmekten kaçınmayan büyük Türk milletinin kahramanlık destanı olan İstiklal Marşı, bugün de bizlere vatanın ne kadar kutsal bir emanet olduğunu göstermektedir. İstiklal marşımız tarihimizi, milli karakterimizi, milli mücadelenin heyecanını ve duygularını içinde taşıyan, edebiyatımızın seçkin bir eseridir. Türk milletinin değerlerini çok iyi bilen Mehmet Akif Ersoy, istiklal marşıyla milletimizin duygu ve düşüncelerine en iyi şekilde tercüman olarak öylesine çarpıcı, öylesine güzel ifade etmiştir ki, istiklal marşı onun kaleminden çıkıp milletimize mal olmuştur. O güç dönemlerde toplumun bir ferdi olarak sıkıntıları derinden yaşayan Mehmet Akif Ersoy, inancını hiçbir zaman kaybetmemiş, Anadoluyu dolaşarak halkımıza güç ve moral aşılamış, milli mücadeleye değerli katkılarda bulunmuştur. Türk milletinin, özgür ve bağımsız yaşama tutkusundan ödün vermeden, dimdik ayakta durarak yeniden var olma mücadelesinin simgesi olan istiklal marşının getirdiği bağımsızlık tutkusu yolumuzu aydınlatmaya devam edecektir. İstiklal Marşını anlamak için onun hangi şartlarda yazıldığını bilmemiz ve bu çerçevede değerlendirmemiz gerekmektedir.

Vatan şairimiz Mehmet Akif Ersoy'un, “Hayal ile yoktur alkış verişim, her ne demişsem görüp de söylemişim. O şiir bir daha yazılamaz. O’nu bende yazamam. O’nu yazmak için o günleri görmek, o günleri yaşamak lazım. O şiir artık benim değil, milletin malıdır. Benim, millete en kıymetli hediyem budur. Allah bir daha bu millete bir İstiklal Marşı yazdırmasın” dediği istiklal marşı, aziz milletimizin yazdığı kahramanlık destanıdır. İstiklal marşının 95. yıldönümünde "İstiklal marşında istiklal davamızı anlatması bakımından büyük manası olan önemli mısralar vardır. Benim en beğendiğim bölüm de “Hakkıdır, hür yaşamış bayrağımın hürriyet, Hakkıdır Hakk’a tapan milletimizin İstiklal” benim bu milletten asla unutmamasını istediğim mısralar işte bunlardır” diyen Kurtuluş Mücadelesinin ateşini yakan Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını, Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy'u, bu vatan uğruna canlarını seve seve veren şehitlerimizi şükran ve rahmetle anıyor, sevgi ve saygılar sunuyorum."