Amasya’da otobüs kaptanlığı programı öğrencilerine dersler yolcu otobüsünde veriliyor.

Amasya Üniversitesi bünyesindeki Yüksek Akın Taşova Meslek Yüksekokulu’nda bu yıl eğitim faaliyetlerine başlayan otobüs kaptanlığı programının 40 öğrencisi okuldaki derslerin yanı sıra üniversiteye ait yolcu otobüsünde de uygulamalı olarak ders yapıyor.

Öğrencilerine turizm taşımacılığı, genel trafik bilgisi, seyahat acenteliği, temel sürücülük eğitimi, fizik ve yabancı dil gibi çeşitli dersler verildiğini belirten Okul Müdürü Yrd. Doç. Dr. M. Burak Bilgin, ayrıca üniversite yönetimini gönderdiği son model yolcu otobüsünde de uygulamalı olarak bilgiler aktarıldığını söyledi.

İlk etapta otobüse binmeden lastiklerin kontrol edilmesini tavsiye ettikten sonra başladığı derste öğrencilerine seslenen M. Burak Bilgin, “Araç içerisinde ayakta yolcu taşınmaması prensibini, fazla yolcu taşınmaması prensibini her bindiğiniz otobüste uygulayın. Bizim en önemli hususumuz önce can emniyetini sağlayıcı tedbirlerle yola çıkmaktır” dedi.

Otobüs firmalarında ve kamuda istihdam olma imkanı olan öğrencilerini en iyi şekilde yetiştirmeyi hedeflediklerini belirten Bilgin, “Yurdumuzda karşılaştığımız büyük otobüs kazalarında ölüm vakalarında gittikçe artan bir grafik var. Kazaların ölümlü ve yaralı olarak çok bir miktarda meydana gelmesi bizlerin de eğitim anlamında bazı konulara eğilmesini, irdelememizi gerektiriyor. Gerek simülatör cihazlarıyla gerek uygulamalı derslere ağırlık vererek araç üstünde aracın yük dağılımından, yolcu kapasitesinden bahsediyoruz” diye konuştu.

Öğrencilerin yolcu koltuklarındaki emniyet kemerlerini bağlayıp okul çevresindeki güzergahta tur attığı eğitimden memnun olduğunu anlatan 1. sınıf öğrencisi Kenan Çoban da, nitelikli personel yetiştirdiği ve istihdam şansının daha fazla olduğu için bu bölümü seçtiğini vurguladı.