Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Mersin Şube Başkanı Seyfettin Atar, EMO tarafından Danıştay’a açılan iki dava sonucunda asansör firmalarında elektrik-elektronik mühendislerinin istihdamının zorunlu olduğuna karar verildiğini anımsatarak, Bilim, Sanayi ve teknoloji Bakanlığı ile TSE’ye, kararların derhal uygulanması için çağrıda bulundu.

EMO Şube Başkanı Atar, yazılı bir açıklama yaparak, EMO tarafından açılan iki ayrı davada Danıştay’ın, asansör denetimi konusunda hem yönetmelik hem de Türk Standartları Enstitüsü (TSE) standardı için verdiği iptal kararını değerlendirdi. Atar, “Danıştay, Asansör Bakım ve İşletme Yönetmeliği’ndeki ‘asansör monte eden’ ve ‘yetkili servis’ tanımlarını elektrik/elektronik mühendisi ibaresi içermediği gerekçesiyle iptal etti. Yine EMO tarafından açılan diğer bir dava sonucunda da TSE’nin ‘Yetkili Servisler-Asansörler, Yürüyen Merdivenler ve Yürüyen Yolcu Bantları için Kuralların’ (TS 12255 standardı) ‘Yetkili Servis’ başlıklı maddesi ile ‘Çalışanların özellikleri ile ilgili kuralları’ belirleyen maddesi de aynı gerekçeyle Danıştay tarafından aynı gerekçe ile iptal edildi” dedi.

BAKANLIĞA VE TSE’YE ÇAĞRI

Bu yargı kararlarıyla asansör yetkili servislerinde, işletme ve bakım işlerinden sorumlu elektrik ve/veya elektronik mühendisi bulundurulması zorunluluğunun saptandığına işaret eden Atar, “Bu zorunluluk EMO tarafından Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile TSE`ye 31 Ekim 2014 tarihinde gönderilen yazı ile hatırlatılarak, gerekli düzenlemelerin yapılması istendi. Konunun muhatabı olan TSE ile Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, can ve mal güvenliği sağlanması temelinde kamu yararı açısından derhal yeni düzenleme yaparak asansör firmalarında EMO tarafından yetkilendirilmiş elektrik ve/veya elektronik mühendisi istihdam edilmesini sağlamalıdır” ifadelerini kullandı.