Mersin’de Mezitli Belediyesi’nin, toplumsal duyarlılığı arttırmak amacıyla hayata geçirdiği ’Engel(i)sizsiniz’ projesi ilginç bir uygulamayla başladı. Programa katılanlar gözlerini bantlayarak, görme engellilerin yaşadığı sıkıntıları anlamaya çalıştı.

Toplumsal duyarlılık amacıyla çocukların fiziksel, düşünsel ve sosyal gelişimlerine katkı sağlamayı amaçlayan ve bu doğrultuda daha önce ‘Mutlu Çocuklar, Mutlu Mezitli’ projesini gerçekleştiren gönüllü sosyologlar Eda Sümeyye Ünsal ve İlknur Gülçür, bu kez görme engelli vatandaşlar için düzenledikleri eğitim projesini hayata geçirdi. Bağımsız hareket geliştirme eğitimini içeren ’Engel(i)sizsiniz’ projesinin tanıtım toplantısı, Mezitli Belediyesi Gençlik ve Kültür Merkezi’nde yapıldı. Görme engelli vatandaşlarla aynı hassasiyeti derinden paylaşmak içinse diğer katılımcılar, konuşmaları göz bantları takılı olarak dinledi. Ünsal ve Gülçür’ün açılış konuşmasını gerçekleştirdikleri programda, görme engelli vatandaşların sosyal hayatlarında yaşadıkları temel problemlere değinildi. Eğitim programının iki aşamadan oluşacağını dile getiren Ünsal ve Gülçür, “3 ay sürecek bu eğitimin ilk aşaması, görme engelli vatandaşlara yönelik olan bağımsız hareket eğitimini içeriyor. İkinci aşama ise görme engelli vatandaşların yer alacağı farkındalık etkinliklerini kapsayacak. Bu süreçte hem görme engelli vatandaşlar sosyal hayata daha aktif katılabilecek hem de diğer vatandaşlar, görme engellilerin sıkıntılarına daha duyarlı olacak" ifadelerini kullandılar.

Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan, belediyede görme engelli bir çalışanın durumundan yola çıkarak, personelin oldukça başarılı bir şekilde işini gerçekleştirdiğini dile getirdi. Göz bandı takılı olarak konuşmasını sürdüren Başkan Tarhan, “Görme engelli vatandaşlarımızı gözeterek çalışmalarımızı bu yönde ilerletmeyi hedefliyoruz. Bu yönde de adımlar atıyoruz. Engelsiz bir kent haline gelmemiz için elbette çaba göstereceğiz. Bu çalışmalar demokrasinin köşe taşıdır. Bir ülkede veya kentte bir tek kişinin dahi sorunu varsa ona hizmet etmek durumundasınız, demokrasi bunu gerektirir. Dolayısıyla eğer bir kişinin bile ihtiyacını karşılıyorsanız, demokratik hayat gerçekleşmiş demektir” diye konuştu.

Görme engelli vatandaşların karşı karşıya kaldıkları zorluklardan bahseden eğitmen Gökhan Arsu’nun konuşması esnasında duygusal anlar yaşandı. Gözyaşlarını tutmakta zorluk çeken birçok katılımcı, görme engelli vatandaşların sıkıntılarını yüreğinde hissetti. Görme engelli vatandaşların en temel fizyolojik ihtiyaçlarını bile ailelerinden yardım alarak gerçekleştirmek zorunda kaldıklarını dile getiren Arsu, “Bizler belirli bir yaştan sonra ölüp giden, adı sanı bilinmeyen, hatta komşusunun bile hiç görmediği bireyler olarak yaşamak zorunda değiliz. Bizlerin de kanunlarla belirlenmiş hakları var. İçimizde birçok arkadaşımız bu haklardan haberdar değil. Hatta şu an aramızda olması gereken ama bulunmayan, ulaşamadığımız arkadaşlarımız halen odalarında kimsesiz yatıyor. Onları oralardan çıkarmamız için mücadele etmemiz gerekiyor" şeklinde konuştu.

Görme Engelliler Spor Kulübü Derneği Başkanı Mehmet Şükrü Demir ise her bir görme engelli vatandaşın hayatına dokunmanın önemini vurguladı.