KONYA (AA) - Selçuk Üniversitesi (SÜ) Mevlana Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Ali Temizel, Hz. Mevlana'nın eserlerindeki hoşgörü, sevgi, dostluk, kardeşlik mesajlarını yaymaya ve bu doğrultuda yaşamaya bu dönemde daha çok ihtiyaç olduğunu söyledi.

Hz. Mevlana'nın 808. doğum yılı kapsamında, SÜ Mevlana Araştırmaları Enstitüsü ve Dilek Sabancı Devlet Konservatuvarı işbirliğinde, "Mevlevi Musikisi ve Mevlevi Bestekarları" konulu konferans düzenlendi.

Temizel, Mevlana Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen konferansta, Avrupa'da 800 yıl önce Orta Çağ karanlığı yaşanırken, Anadolu'da ilim, sanat, edebiyat ve musiki alanında yapılan çalışmalarla insanların aydınlanmasına, hoşgörü, sevgi ve maneviyat atmosferinde bir arada dostça yaşanmasına hizmet edildiğini belirtti.

Bugün de Türkiye'nin çevresindeki coğrafyaya göz atıldığında, durumun Avrupa'daki Orta Çağ karanlığından farklı olmadığının görüldüğünü ifade eden Temizel, "Hz. Mevlana'nın eserlerindeki hoşgörü, sevgi, dostluk, kardeşlik mesajlarını yaymaya ve bu doğrultuda yaşamaya bu dönemde daha çok ihtiyaç var" dedi.

Konferansın ilk bölümünde İstanbul Medipol Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Nuri Özcan, Mevlevi Musikisi'nin tarihsel süreci ve bestekarları hakkında sunum gerçekleşti. 

Konferans kapsamında SÜ Dilek Sabancı Devlet Konservatuvarı Geleneksel Türk Müziği Bölümü Klasik Türk Müziği Topluluğunca, bestesi Sühan Lider'e ait "Büzürg Ayini Konseri" gerçekleştirildi.

Etkinliğe, Konya Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Çıpan, SÜ Dilek Sabancı Devlet Konservatuvarı Müdür Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Oğuz Karakaya ve öğrenciler katıldı.