Hazreti Mevlana’nın 22’nci kuşak torunu olan Faruk Hemdem Çelebi, kurulacak vakıf sayesinde Mevlana isminin kullanılmasının önüne geçileceğini belirterek, Mevlana isminin yazılı olduğu tabelaların değişeceğini söyledi.

Hazreti Mevlana’nın 22’nci kuşak torunu, Çelebi makamının son temsilcisi ve Uluslararası Mevlana Vakfı Başkanı Faruk Hemdem Çelebi, ilk kez kameralar karşısına çıkarak Mevlevilik hakkında açıklamalarda bulundu. Toplantıda gazetecilerin sorularını yanıtlayan Çelebi, Hazreti Mevlana’nın ismini yanlış yerlerde kullanılmasının önüne geçileceğini söyledi.

“MEVLEVLİK OCAĞI TÜTECEKTİR”

Mevleviliğin doğru anlaşılmasını sağlamak amacıyla vakıf kurma çalışmalarına başlandığını belirten Faruk Hemdem Çelebi, “Bu toplantıdan sonra vakıf yapılanmamızı tamamlayıp Mevleviliğin şahsiyetini ve çerçevesini ortaya koyacağız. Maddi ve manevi suistimallerin her platformda takibi yaparak tenkit ve mücadelemizi yapmak istiyoruz. Akademik çalışmaları ve imkanları bir çatı altında toplanacak ve bu sahanın eğitimini manevi olarak da yapacak ve bu iş için sorumlu tayin edilecektir. Yani ocak tütecektir sonuç olarak” şeklinde konuştu.

“MEVLANA İSMİNİN OLDUĞU TABELALAR DEĞİŞECEK”

Toplantıda gazetecilerin sorularını yanıtlayan Faruk Hemdem Çelebi, Mevlana ve Mevlevilik ile ilgili isimlerin kebap salonlarında bile kullanıldığını belirterek, ailesi ve şahsı adına durumdan rahatsız olduklarını söyledi.

Çelebi, “Patent enstitüsü tarafından Mevlevilik ile ilgili birçok isim koruma altına alındı. Artık Mevlevilik ile ilgili birçok isim kullanılmıyor. Konya’da Mevlana pidesi vesaire gibi isimler var. Türkiye’nin her yerinde böyle isimler var. Bu tabelaların hepsi değişecek. Biz Mevlana ismini veren birçok kişiyle de konuştuğumuzda yasak olduğunu bilmediklerini söylüyorlar” dedi.