YOZGAT (AA) - Yozgat Halk Sağlığı Müdürlüğü ve Kırıkkale Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi, Güneydoğu illerinden gelip Yozgat’ta çalışan mevsimlik tarım işçilerinin çocuklarını diş taramasından geçirildi.

Çadırlarda kalan tarım işçilerini ziyaret eden hekimler, çocukların dişlerini kontrol edip, diş çekti, dolgu yaptı, diş çürümelerini engelleyen florjel sürüp çocuklara diş fırçası ve macun dağıttı.

 Proje yürütücülerinden Kırıkkale Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Tedavi Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Çoruh Türksel Dülgergil, gazetecilere yaptığı açıklamada, Yerköy ilçesine bağlı Sekili köyü yakınlarında arazide kurulan çadırda yaşayan tarım işçilerini sağlık ekipleriyle ziyaret ettiklerini söyledi.

Yozgat Halk Sağlığı Müdürlüğü ile yürütülen programla ilk kez mobil diş ünitesiyle kırsal alanda kalan tarım işçilerine diş sağlığı hizmeti sunduklarını belirten Dülgergil, “Tarım işçileri 3 milyonu bulan bir nüfus. Özellikle Güneydoğu ve Doğu bölgelerinden gelen vatandaşlarımızı içeriyor. Türkiye’de ilk defa burada koruyucu diş sağlığı anlamında 3-15 yaş arası çocuklar hedeflenerek bir çalışma yapıldı” dedi.

- "Uygulama devam edecek"

Yozgat Halk Sağlığı Müdürü Dr. Mehmet Akif Karaarslan da Sağlık Bakanlığının uygulamaları kapsamında, Koruyucu Ağız Diş Sağlığı uygulamalarının bir parçası olarak mevsimlik tarım işçilerinin çocuklarına Ağız Diş Sağlığı uygulamaları ve bakım hizmetleri verilmesiyle ilgili çalışma başlattıklarını söyledi.

Prof. Dr. Dülgergil'in yanı sıra bir asistan ve 8 Diş Hekimliği Fakültesi öğrencisiyle müdürlüklerine bağlı diş hekimlerinin katıldığı uygulamadan güzel sonuçlar aldıklarını anlatan Karaaslan, "Amacımız özellikle koruyucu olabilmek. Bu uygulamaları periyodik olarak sürdüreğiz" dedi.

Tarım işçilerinden Ömer Ateş de yapılan hizmetlerden dolayı sağlık ekiplerine teşekkür etti. Ateş, “Devletimiz sağolsun, ayağımıza kadar gelip bizlerle ilgileniyor. Bugün de çocuklarımızın dişlerini kontrol ettiler. Fırça verdiler, dişlerine bakım yaptılar, dolgu yaptılar. Bu zamana kadar böyle bir şeyle karşılaşmadık. İlk defa burada yapıyorlar. Sağlıkçı arkadaşlardan Allah razı olsun, bizle ilgilendiler. Devletimize teşekkür ederiz” diye konuştu.