ERZURUM (AA) - Konaklı Kayak Merkezi'nde antrenman yaptığı sırada hayatını kaybeden milli kayakçı Aslı Nemutlu'nun ölümüne ilişkin davaya devam edildi.

Milli kayakçı Nemutlu'nun ölümünde kusurlu görülen eski Türkiye Kayak Federasyonu Başkanı Özer Ayık, dönemin gençlik hizmetleri ve spor il müdürü ile sağlık müdürünün de aralarında bulunduğu 16 sanıklı birleştirilmiş dava, Erzurum 4. Asliye Ceza Mahkemesinde görüldü.

Nemutlu'nun babası Ahmet Metin ve annesi Ayşe Elarman Nemutlu'nun hazır bulunduğu duruşmaya, sanıklar, duruşmadan vareste tutulmaları nedeniyle katılmadı.

Duruşmada söz alan anne Nemutlu, 2 yıldır devam eden davada henüz keşif yapılmadığını belirterek, yaşanan sıkıntının kendilerini yıprattığını ifade etti.

Mahkeme, dosyanın, spor hukuku açısından değerlendirilmesi, ayrıca kar perdelerinin konuşlandırılması ve güvenlik ağlarının çekilmesi konusunda üç kişilik bilirkişi kuruluna gönderilmesini kararlaştırarak, sanıkların olayda kusurlu olup olmadıkları, kusurlu görülmeleri durumunda derecesi konusunda rapor aldırılması için Ankara Asliye Ceza Mahkemesine talimat yazılmasına hükmetti.

Duruşma, ileri bir tarihe ertelendi.

Baba Nemutlu, adliye çıkışında gazetecilere yaptığı açıklamada, hakimin, 12. duruşmada bilirkişi seçimi ve üniversite bilirkişilerinin belirlenmesi hususundaki kararı, Ankara Asliye Ceza Mahkemesine bıraktığını belirtti.

Davada hangi sürece girildiği konusunu kendisinin de anlayamadığını anlatan Nemutlu, şöyle dedi:

"Ankara'dan Erzurum'a, Erzurum'dan Ankara'ya dolaşacağız gibi görünüyor. Hakim bey her halde dosyadan sıkıldı, konsantrasyonunu kaybetti. İki sene oldu daha ortaya gelemedik. Yargı neden bu kadar uzuyor? Her şey çok belli ama dosyada bir ağırlık var. İnşallah düzene girecek diyoruz ama şu anda önümüzü göremiyoruz. Dava 3-5 celse daha sürecek gibi. Bundan 15 gün önce 3. keşif için Erzurum'da gün alınmıştı. Mahkemeye, 8'i üniversiteden 25 bilirkişinin ismi verilmiş. Kimi baskılar, kimi o gün işi olduğunu bahane ederek görevden çekildiler veya keşifler yapılamadı. Bu, Türkiye'de ilk defa olan bir spor kazası değil. Kayakta sonuç olarak belirlenmesi enteresan bir ölümlü kaza oldu. Ama bu kadar spordan anlayan kişi var. Niye bulamıyoruz, niçin kimseler gelmiyor?"

-Olay

Milli kayakçı Aslı Nemutlu, Erzurum Konaklı Kayak Merkezi'nde yapılması planlanan Alp Disiplini Birinci Etap Yarışması öncesinde 12 Ocak 2012'de Bayanlar Süper-G Pisti'nde antrenman yaparken geçirdiği kaza sonucu hayatını kaybetmiş, olayın ardından eski Türkiye Kayak Federasyonu Başkanı Özer Ayık'ın da aralarında bulunduğu 7 kişi hakkında "Taksirli ölüme sebebiyet vermek" suçundan 2 yıldan 6 yıla kadar hapis istemiyle dava açılmıştı. Olayla ilgili hazırlanan ikinci iddianamede ise olayda kusuru bulunduğu gerekçesiyle 9 kamu görevlisi hakkında "görevi kötüye kullanmak" suçundan 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası talep edilmişti.