İZMİR (AA) - Ege’de Umut Harekatı kapsamında düzensiz göç önleme faaliyetinde bulunan arama kurtarma gemisi TCSG Umut’un Çeşme’den Yunanistan’ın Sakız Adası’na yasa dışı geçiş yaptığı sırada müdahale ettiği bottaki Afgan ailenin bir yaşındaki kızı Seher, sempatik tavırları ve sürekli gülen yüzüyle geminin maskotu oldu.

Havaların ısınmasıyla düzensiz göç faaliyetlerinde yoğunluk yaşanan Ege Denizi’nde arama kurtarma faaliyetlerini sürdüren TCSG Umut gemisi, Avrupa hayaliyle yola çıkan ancak kötü hava koşulları ve kapasitesinin üzerinde doldurulan botların batması gibi nedenlerde denizde mahsur kalan binlerce göçmeni kurtarıyor.

Kurmay Yarbay Bayram Zafer Yandık komutasındaki gemide görev yapan 4'ü dalgıç 90 personel, Ege Denizi'nde can kayıplarını engellemek için 24 saat devriye geziyor.

Son teknolojiye sahip radarlar ve termal kameralardan da yararlanan gemi personeli, özellikle Sakız Adası’na 8 kilometre mesafede bulunan ve kaçak geçişlerin yoğun olduğu Çiftlikköy kıyılarından açılan botları takip ediyor.

Gemiye ait kurtarma botunun müdahale ettiği göçmen botları, halatla gemiye çekiliyor. Burada gemiye alınan göçmenler isimlerinin alınması sonrası Çeşme Emniyet Müdürlüğüne teslim ediliyor. Gemide çocuklar için bisküvi ve süt dağıtılırken sağlık sorunu bulunanlara revirde müdahale ediliyor.

Gülücükleri moral verdi

Canlarını tehlikeye atan göçmenlere yapılan müdahale nedeniyle stresli bir faaliyetin sürdüğü TCSG Umut gemisinde sıkıntılı havayı dağıtan bazı olaylar da yaşanıyor.

Çeşme Limanı açıklarında Afganistan uyruklu 59 kişiye yapılan müdahalede anne Zehra Atael ve baba Mohsen Atael ile birlikte bota çıkarılan bir yaşındaki Seher bebek de gülen yüzüyle gemi personeline güzel anlar yaşatmayı başardı.

Bottan alındığından itibaren gülümsemeyi hiç bırakmayan, kendisini kucaklayan askerlerle oyunlar oynayan, sevgi sözcüklerine yanıt vermeye çalışan Seher bebek, sempatik tavırlarıyla göçmenleri dahi güldürmeyi başardı.

Seher bebek ve ailesi, diğer göçmenlerle birlikte Umut gemisindeki işlemleri sonrası Çeşme Emniyet Müdürlüğü’ne teslim edildi.

Muhabir: Tolga Albay