ANKARA (AA) - Ankara Minibüsçüler Esnaf Odası Başkanı Hacıbekir Gani, verilen eğitimlerle Ankara'da minibüsçü camiasının, çıtasını çok yükselttiğini, vatandaşlarla diyalog ve gelen şikayetleri değerlendirme noktasında da ciddi yol alındığını söyledi.

Ankara Minibüsçüler Esnaf Odası tarafından, minibüsçü esnafı ve şoförlerine yönelik, "etkili iletişim, öfke ve stres kontrolü" gibi konuları içeren eğitim semineri yapıldı.

Seminerin açılışında konuşan Gani, odanın 3 dönemdir eğitim toplantısı yaptığını belirterek, iki yılda bir düzenlenen bu eğitimlerle halka en iyi hizmeti vermeyi amaçladıklarını ifade etti. 

Bu çerçevede 5 bin 500 minibüsçü esnafına ve şoföre eğitim verildiğini anlatan Gani, "Bu eğitimlerle Ankara'da minibüsçü camiası çıtasını çok yükseltti, Türkiye'ye örnek hale geldi. Yapılan hataları asgariye indirebiliyorsak, toplumumuza faydalı oluyorsak, ne mutlu bize" dedi.

Bu eğitim programı ile vatandaşlarla diyaloglar, gelen şikayetleri değerlendirme noktasında da ciddi yol alındığını ifade eden Gani, minibüsçü esnafının en iyi ve kaliteli şekilde hizmet vermesi için çalışma yaptıklarını kaydetti. Gani, şöyle devam etti:

"Türkiye'nin bazı illerinde bazı olumsuzluklar oluyor ve bunları da minibüsçü camiasına yüklemeye çalışıyorlar. Bunlar bize göre yanlış. Mersin'de bir olay oluyor, buradaki, tüm Türkiye'deki minibüsçüleri suçluyorlar, biz bunu kabul etmiyoruz. Özellikle bizim yaptığımız çalışmaları tüm Türkiye'de bütün minibüsçü camiası, bütün şoför camiası yapmış olsak dört dörtlük olur, hiçbir sıkıntı olmaz."

- "Yüz kızartıcı suç işleyenler şoförlük yapamıyor"

Eğitim alan şoförlere yaka kartı verildiğini ifade eden Gani, bu kartların da minibüslerde bulundurulmasının zorunlu olduğuna dikkati çekti. Gani, ancak taciz, tecavüz, hırsızlık, uyuşturucu gibi yüz kızartıcı suç işleyen şoförlere ticari araç verilmediğini söyledi.

"Biz can taşıyoruz, insanları taşıyoruz, bu insanlar bize emanet, o yüzden çalışan şoförlerimizin düzgün, dört dörtlük, işinin ehli olması lazım" diyen Gani, Ankara'da bu tür önlemler aldıkları için olumsuz örneklerle karşılaşmadıklarını ifade etti.

UKOME kararı gereği araçlarda takip sistemi olacağını da belirten Gani, çalışan araçların hem oda hem belediye tarafından takip edileceğini, böylelikle daha sağlıklı, daha güvenli bir ulaşım sisteminde çalışmış olacaklarını kaydetti.

Ankara Büyükşehir Belediye Zabıta Daire Başkanı Abdurrahman Karabudak da minibüsçülerin toplu taşıma hareketini sağlayan çok önemli bir öğe olduğunu belirterek, "Bu devasa yapıda bazı problemler oluşabilir. Bunu önlemek de hem eğitim çalışmaları hem de GPS sistemi gibi teknolojilerle mümkün olur. Ceza yazarak sonuca gitmek istemiyoruz, beraberce problemleri çözmek istiyoruz" diye konuştu.

- "Müşterilere daha kibar, daha anlayışlı olmaya başladık"

Minibüsçülere eğitim veren Yrd. Doç. Dr. Gülgün Karahalil de söz konusu program ile şoförlerin iletişim becerilerini geliştirmeyi, stres yönetimi ve kontrolü ile müşteri memnuniyetini sağlamayı amaçladıklarını belirterek, iyi iletişimin, üslubun ve beden dilinin çok önemli olduğunu vurguladı.

Şoförlerin ses tonlarına da dikkat etmesi gerektiğini ifade eden Karahalil, "Herkes stres yaşayabilir ama bu stresi, öfkeyi kontrol etmek önemli, ses tonunu çok iyi ayarlamak  gerekiyor. Ne söylediğinizden çok, nasıl söylediğiniz önemli" dedi.

Ankara'da 25 yıldır minibüs şoförlüğü yapan Özcan Vardar, işini severek yaptığını, bu eğitimlerin kendileri için çok faydalı olduğunu söyledi. Eğitim sonrası müşterilerle, arkadaşlarıyla konuşmalarını düzelttiklerini anlatan Vardar, iniş binişlerde müşteri ile bazı stresli  durumlarla karşılaşabildiklerini, eğitimden sonra müşteriye daha anlayışla yaklaştıklarını, daha kibar davrandıklarını kaydetti.

Minibüs şoförlüğü yapan İrfan Görkem de işaret dili, stres kontrolü, etkili iletişim konularında bilgiler aldıklarını belirterek, "İnsanlarla diyalog konusunda, tatlı dille konuşulduğu zaman nasıl tepki verileceğini daha net gördük" diye konuştu.