Gaziantep Mobilya Fuarı (MOBEF) düzenlenen törenle kapılarını ziyaretçilerine açtı.

Gaziantep Ticaret Odası (GTO) öncülüğünde Gaziantep’te mobilya sektörüne yönelik düzenlenen ilk ihtisas fuarı olma özelliği taşıyan MOBEF-Gaziantep Mobilya, Dekorasyon, Orman Ürünleri ve Mobilya Aksesuarları Fuarını yerli ve yabancı 20 bin kişinin ziyaret etmesi beklenirken, fuarın Gaziantep mobilya sektörüne yeni bir vizyon kazandırması hedefleniyor.

Gaziantep Ticaret Odası (GTO) ve Erexpo Fuarcılık A.Ş. işbirliğinde düzenlenen fuarın açılış töreni, Gaziantep Valisi Erdal Ata, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, ilçe belediye başkanları ve il protokolünün katılımı ile Ortadoğu Fuar Merkezi’nde (OFM) gerçekleştirildi.

“FUAR SADECE SEKTÖRÜNE DEĞİL TÜM KENTE HİZMET EDER”

Fuarın açılış konuşmasını yapan GTO Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Bartık, “Gaziantep bir fuarın yarattığı sinerjinin önemini çok iyi biliyor ve bunun için kendine fuarlar kenti olma hedefi koydu” diyerek fuarların bir kentin ekonomik ve sosyal gelişimine sağladığı katkıya dikkat çekti.

“Bir fuar sadece düzenlendiği alandaki sektörüne değil tüm kente hizmet eder” diyen Bartık, “Biz artık bir fuarın düzenlendiği kent için ne anlama geldiğini biliyoruz. Bir fuar sadece halı fuarı değildir, sadece ayakkabı fuarı değildir, sadece mobilya fuarı değildir. Bu şehirde düzenlenen her fuar Gaziantep demektir. Sektörler arasında yaratılan sinerji demektir. Gaziantep’in tanıtımı, sosyal ve ekonomik kalkınması için atılmış önemli bir adım demektir. O nedenle her geçen gün daha profesyonel daha güçlü daha özel organizasyonlarla hem sektörlerimizi hem kentimizi tanıtmaya gayret ediyoruz” ifadelerine yer verdi.

“DÜNYA GAZİANTEP’TEN YENİ SESLER DUYACAK”

Gaziantep mobilya sektörünün çok önemli bir potansiyele sahip olduğunu belirten GTO Başkanı Bartık, “Yakın gelecekte dünya Gaziantep’ten yeni sesler duyacak. En az halı sektörü kadar güçlü başka sektörlerin de varlığından haberdar olacaklar. Fuarlar da bu seslerin duyulmasına aracılık edecektir. Sahaya yeni sektörler, yeni oyuncular katmazsak 500 milyar hayal olur” diye konuştu.

Bartık konuşmasında Gaziantep mobilya sektörü ile ilgili şunları söyledi: “Gaziantep’in sektörde üretim kalitesi yüksektir. İhtiyacı olan tanıtımdır, özgün tasarımlardır, markalaşmak ve dış pazarlara açılımdır. MOBEF sektörün bu ihtiyacına cevap vermek, sektöre yeni bir vizyon kazandırmak amacıyla düzenlendi. Mobilya aslında halı ve ev tekstilinden ayrı düşünülemeyecek bir konseptin önemli bir parçası. GTO olarak hedefimiz bu konsepti bir fuarda buluşturmak. GTO olarak sektöre ortak ihracat platformu oluşturmak için SDŞ kurmayı da hedefliyoruz.”

Gaziantep’in coğrafi konumunun Türkiye mobilya sektörü için kritik bir nokta olduğuna dikkat çeken Bartık, “Lojistik maliyeti yüksek olan mobilya sektörü için Gaziantep minimum yüzde 6-7 avantaj sağlayacak konumdadır. Gaziantep’in bu avantajı en iyi şekilde değerlendireceğinden şüphem yok” dedi.

“AVRASYA’NIN EN ÖNEMLİ SEKTÖREL ETKİNLİĞİ OLACAK”

Erexpo Fuarcılık A.Ş. Genel Müdürü Erdal Usta ise yaptığı konuşmada MOBEF’in Avrasya coğrafyasının en önemli sektörel etkinliği olacağını belirtti.

Usta, 15 bin metrekarelik fuar alanında 10 ülkeden 150 firma ve firma temsilciliğinin katıldığı MOBEF boyunca 50 ülkeden 20 bini aşkın profesyonel ziyaretçi hedeflediklerini ifade ederek, MOBEF kapsamında bini aşkın yabancı ziyaretçinin kayıt yaptırdığını söyledi.

MOBEF’in Ortadoğu ve Avrasya’nın buluşma noktası olduğunu dile getiren Usta, “Fuar süresince sektörün ülkemizde ve yurtdışında yaygın olarak faaliyet gösterdiği bölgelerden yapılan ziyaretçi organizasyonlarıyla ‘Pazara Yakınlık İlkesi’ öne çıkacak ve Gaziantep mobilya sektörüne yeni pazarlar yaratılması için fırsatlar sunacak. 5 gün boyunca açık olacak fuar kapsamında ziyaretçiler Gaziantep, İnegöl, Ankara, Adana, Mersin, Kahramanmaraş, İzmir, Manisa, Bursa firmalarının yanı sıra Almanya, İtalya ve Belçika’nın aralarında bulunduğu 10 ülkeden katılımcıların sergilediği ürünleri İran, Irak, Ukrayna’nın da aralarında bulunduğu 50 ülkeden ziyaretçi inceleme fırsatı bulacak” şeklinde konuştu.

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin de açılış töreninde yaptığı konuşmasında sürdürülebilir büyüme için çeşitliliğin önemli olduğuna vurgu yaparak, kentin değerlerini fırsata çevirdiği GTO yönetimine teşekkür etti.

Şahin ihracata ve istihdama dayalı büyüme hedefi için endüstriyel tasarım ve inovasyonun önemli olduğuna ve mobilya sektöründe bunun yakalanabileceğini dile getirdi. Şahin, tüketimin gün geçtikçe hızlandığını, mobilyanın da hızlı tüketim ürünlerinden biri haline geldiğini belirterek, fuarın Gaziantep ve Türkiye için hayırlı olması temennisinde bulundu.

Konuşmasında mobilya sektörünün önemli katma değer oluşturan bir sektör olduğunun altını çizen Gaziantep Valisi Erdal Ata da sektörün desteklenmesi gerektiğini söyledi. Ata, “Mobilya sektörü önemli katma değer yaratan, ülke ekonomisine milyarlarca dolar ihracat sağlayan özel bir sektör. Üstelik en önemli pazar Irak ve biz bu pazarın yanı başındayız, lojistik avantajımızı kullanmalıyız. Türkiye’de üretim anlamında hiçbir sektörde sorun yok. Sorun kapasitelerin tam kullanılamaması. Fuarlar da bu sorunun çözümüne vesile olacaktır” ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından açılış kurdelesini kesen protokol üyeleri, GTO Başkanı Bartık ve Erexpo Fuarcılık A.Ş. Genel Müdürü Usta eşliğinde, çok sayıda davetliyle birlikte stantları dolaştı.