Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından Moğolistan Devlet Üniversitesi Türkoloji Bölümü’ne tadilat ve donanım desteğinde bulunuldu.

Moğolistan Devlet Üniversitesi Yabancı Diller Fakültesi bünyesinde 2001 yılında TİKA tarafından kurulmuş olan Türkoloji Bölümü, TİKA’nın en kapsamlı projelerinden birisi olan Türkoloji Projesi çerçevesinde Moğolistan’da Türk dili, tarihi ve kültürünün öğretilmesi amacıyla eğitim veriyor. Söz konusu proje 2011 yılında Yunus Emre Enstitüsü’ne devredilmesine rağmen dünya genelindeki Türkoloji Bölümleri’ne Yunus Emre Enstitüsü ile işbirliği halinde TİKA desteği devam ediyor. Moğolistan Devlet Üniversitesi Türkoloji Bölümü’nün hizmet verdiği oda, 2006 yılından bu yana herhangi bir onarım görmemiş olması nedeniyle bölümün ihtiyacını karşılayamamaktaydı. Buna ek olarak Yunus Emre Enstitüsü’nün 100 Türkiye Kütüphanesi Projesi kapsamında Moğolistan’da kurmak istediği kütüphane için yeterli donanım ve malzemeye sahip değildi. TİKA, Türkoloji Bölümü’nde tadilat ve donanım desteği projesini hayata geçirdi.

Moğolistan Devlet Üniversitesi Türkoloji Bölümü’nün fiziksel imkânlarının geliştirilmesi ile eğitim ve öğretimde verimliliğe katkı sağlanacak, ülkeler arasındaki kültür alışverişine köprü rolü artacak. Bu kapsamda uluslararası standartta eğitim ve tanıtımı yapılacak olan Türkoloji Bölümü’ne ilgi artarak, Türk dilinin ve tarihinin en eski yerleşim yerlerinden olan Moğolistan’da Türkologların yetiştirilmesi sağlanacak. Ayrıca ülkede Türkoloji alanında yapılacak her türlü çalışmayı destekleyecek genç nesiller yetiştirilecek.