ANKARA (AA) - Muhaliflerin oluşturduğu Müzakere Yüksek Komisyonu (MYK) Başkanı Riyad Hicab, çatışmaların durdurulması anlaşmasını, tüm kuşatmaların kaldırılması, insani yardımların ulaştırılması, tutukluların salıverilmesi ve sivillere yönelik kara-hava saldırılarının durdurulması şartıyla kabul ettiklerini açıkladı.

MYK, ABD ve Rusya'nın Suriye'de çatışmaların durdurulması için anlaştıklarını duyurmasının ardından yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamada, Suriye'de düşmanlıkların durdurulması için uluslararası çabaların kabul edildiği duyuruldu.

MYK açıklamasında konuyla ilgili değerlendirmelerine yer verilen Hicab, Komisyon'un Suriye'de kanın durdurulması, tüm tarafların müzakere masasına oturması ve uluslararası çabaların başarılı olması için desteğini sürdürdüğünü belirterek, "Ancak biz aynı zamanda rejime anladığı dilden konuşmak için de gerekli kapasiteye sahibiz" ifadesini kullandı.

"Taahhütlere ilişkin talepler açıktır"

Hicab, açıklamasında şunlara yer verdi:

"MYK, uluslararası arabuluculuk yöntemiyle sivillere yönelik ağır silahlarla düzenlenen saldırıların ve hava bombardımanlarının durdurulması için Rusya,İran ve milis güçlerin sorumlu tutulacağının garanti edilmesi yoluyla düşmanlıkların durdurulmasını hedefleyen uluslararası çabalara rıza göstermiştir. Ateşkesin kabul edilmesi, BM'nin özellikle 2254 sayılı kararının 12, 13 ve 14. maddelerinin uygulanmasına ilişkin Uluslararası Suriye Destek Grubu taahhütlerinin yerine getirilmesine bağlıdır. Söz konusu taahhütlere ilişkin talepler açıktır. Bu talepler, tüm kuşatmaların kaldırılması, insani yardımların ulaştırılması, tutukluların salıverilmesi ve sivillere yönelik kara-hava saldırılarının durdurulmasıdır."

"Esed yönetimi, Rusya ve İran'ın; rejimin bekasının baskı, öldürme ve yerinden etme kampanyasına bağlı olduğunu bilmeleri nedeniyle çatışmaları durdurmalarını beklemiyorum" ifadesini kullanan Hicab, bu nedenle rejim ve ortaklarının siyasi süreci raydan çıkarmaya devam edeceklerini söyledi.