KONYA (AA) - AYŞE ŞENSOY - Türk Kızılayı Genel Başkan Vekili Kerem Kınık, AB'den Suriye için gelecek destek ile ilgili, "AB Komisyonu ilk açıklamasını yaparak 3 milyar avronun ilk 40 milyon avroluk kısmını serbest bıraktı. Bu, Kızılay aracılığıyla harcanacak bir rakam" dedi.

Kınık, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kızılay'ın Suriye meselesi ile ilgili yardımlarının iki boyutlu devam ettiğini, birinci boyutunun Türkiye içerisindeki misafirlere, ikinci boyutunun da Suriye'deki mültecilere yönelik yürüttükleri yardımlar olduğunu söyledi.

Silah zoruyla evlerini terketmek zorunda kalan 11 milyon insandan yaklaşık 6,5 milyonunun Suriye içerisinde hayatını devam ettirmeye çalıştığını belirten Kınık, Türkiye'de de 3 milyon Suriyelinin barındığını ifade etti.

Türkiye'nin dünyada en fazla Suriyeli sığınmacı barındıran ülke olduğuna işaret eden Kınık, şöyle devam etti:

"Türkiye'de 22 kampımızda yaklaşık 250 bin misafir barındırıyoruz. Onun dışındaki yaklaşık 2 milyonu aşkın kardeşimiz de şehirlerde gündelik hayatını devam ettiriyor. Türkiye içerisindeki mültecilere yönelik Kızılay Kart projemiz var. Bu proje yaklaşık 3 yılı aşkın süredir devam ediyor. Şimdiye kadar 200 bine yakın Suriyeli bu karttan istifade etti. 310 milyon lira maddi yardım yapıldı. Projeyi, 2016 sonrasında özellikle kampların dışında yaşayan kadın, engelli, yaşlı ve yetimlere yönelik yaygınlaştırmayı düşünüyoruz."

Kınık, AB'den Suriye için gelecek desteğe ilişkin değerlendirmede bulunarak, şöyle dedi:

"Bu kapsamda bir müjde vermek istiyorum. AB'nin Türkiye'ye 3 milyar avroluk yardım paketi açıklandı. Bu paketin oluşturulması sırasında Kızılayın da insani diplomasi noktasında ciddi katkıları oldu. AB Komisyonu ilk açıklamasını yaparak 3 milyar avronun ilk 40 milyon avroluk kısmını serbest bıraktı. Bu, Kızılay aracılığıyla harcanacak bir rakam. Dünya Gıda Programı ile iş birliği yaparak, Kızılay Kart aracılığıyla bu 40 milyon avro, ihtiyaç sahibi kadınlara, dullara ve yetimlere dağıtılmaya başlanacak."

Kızılayın 3 milyar avronun dışında yeni bir paketi daha Dünya Gıda Programı ile imzalamak üzere olduğunu aktaran Kınık, "Bu da özellikle Suriyeli kardeşlerimize gıda desteği olarak dağıtılacak" diye konuştu.

- "Kamplardaki şartları iyileştirmeye çalışıyoruz"

Kınık, Kızılayın Suriye içerisindeki yardımlar noktasında partner ve paydaşlarla çalıştığını, bu noktada Suriye'nin içerisine gönderilen insani yardım lojistiğini yürüttüklerini söyledi.

Yardımların gümrüklemesi, limanlardan çekilmesi, gümrük kapılarından Suriye içerisine sevki ve dağıtılmasıyla ilgili izleme ile değerlendirme hizmetleri noktasında 200 personelin sahada çalıştığını anlatan Kınık, "Hava saldırılarından kaynaklanan, Halep bölgesinde oluşan mülteci akınlarına yönelik sivil toplum kuruluşları ve AFAD ile yürüttüğümüz çok başarılı kamp çalışması oldu. Şu an Kilis içerisinde 10 kampta 100 bin civarında kardeşimiz barınıyor. Yine Reyhanlı sınırı içerisinde 200 bin civarında kardeşimiz barınıyor. O kamplardaki şartları iyileştirmeye çalışıyoruz" ifadelerini kullandı.