TUNUS (AA) - Yaklaşık 80 silahlı grubun faaliyet gösterdiği Büyük Göller bölgesi, Afrika'da ayrılıkçı grupların en yoğun olduğu bölge konumunda. Uzmanlar, ayrılıkçı grupların yok edilmesinin birtakım engeller yüzünden çıkmaza girdiğini düşünüyor.

Afrika'daki devlet otoritelerinin zayıflığı, serbest dolaşım, yabancı finansörlerin desteği, doğal zenginlikler ve yeni çatışmaların çıkması, söz konusu gruplara karşı verilen mücadeleyi de etkisizleştiriyor.

Grupların çoğu Burundi, Uganda, Demokratik Kongo Cumhuriyeti (DKC) ve Ruanda'dan geliyor. Şimdilik belirli bir görüşü savunmayan söz konusu grupların bazıları, jeopolitik duruma göre hareket ediyor.

Örneğin, Joseph Kony başkanlığında 1987'de kurulan ve İncil'deki 10 Emir'e göre bir devlet inşa etmeyi hedefleyen "Tanrı'nın Direniş Ordusu" (LRA) adlı Ugandalı ve Hristiyan grup, cinayet, kaçırma, tecavüz ve çocukları zorla silah altına almakla suçlanıyor. LRA, Uganda, Sudan, Orta Afrika Cumhuriyeti ve Demokratik Kongo'nun doğusunda faaliyet gösteriyor.

Yaklaşık 1,5 milyon insanın evini terk etmesine neden olan örgütün, 20 bine yakın çocuğu da kaçırarak asker veya köle olarak yetiştirdiği biliniyor. Örgüt, insan hakları ihlalleriyle kamuoyunun tepkisini çekiyor.