KONYA (AA) - Konya 3. Ana Jet Üs Komutanlığı'nda, NATO Tiger Meet 2015 Tatbikatı'nın basın turu, NATO, Fransa, İtalya, Polonya, İsviçre, Hollanda  ve Türk Silahlı Kuvvetleri unsurlarının katılımıyla gerçekleştirildi.

Hava Pilot Kurmay Binbaşı Mehmet Ay, 4 Mayısta başlayan NATO Tiger Meet 2015 Tatbikatı ile ilgili Anadolu Kartalları Eğitim Merkezi Ana salonunda yaptığı konuşmada, Tiger Meet"in 1960 yılında Birleşik Krallık Kuvvetlerinden 79'uncu ve 74'üncü filoların sosyal ortam oluşturmak amacıyla bir araya gelmesiyle başladığını belirtti.

Tatbikatın günümüzün en üst düzey tatbikatları arasında yer aldığını ifade eden Ay, tatbikatın NATO üyeleri arasında sağlam bir beraberlik tesis etmek amacıyla kurulduğunu kaydetti.

Amaçlar arasında üyeler arasında takım ruhunu oluşturmak ve devam ettirmenin bulunduğunu anlatan Ay, "Tatbikat, NATO'nun askeri amaçlarıyla uygun olacak şekilde tecrübe aktarımı ve paylaşımına ortam hazırlamaktadır" dedi.

- Türk Silahlı Kuvvetlerine ait iki  F-16 uçağı sergilendi 

Konuşmanın ardından tatbikat kapsamında F-16 uçakları Anadolu Kartalı hava sahasında uçuş gerçekleştirdi. Tatbikatta 'kaplan' temasıyla kaplanmış Türk Silahlı Kuvvetlerine ait iki F-16 uçağı sergilendi.

Hatay'ın Yayladağı ilçesi yakınlarında sınır ihlali yapan Suriye savaş uçağını düşüren Türk Silahlı Kuvvetlerine ait F-16 uçağı da tatbikata katıldı. 

NATO Tiger Meet 2015 Tatbikatına Türk Hava Kuvvetleri; 16 adet F-16 uçağı, bir adet E-7T uçağı, iki adet AS-532 helikopteri, bir adet CN-235 uçağı, İsviçre Hava Kuvvetleri beş adet F-18 uçağı, Polonya Hava Kuvvetleri altı adet F-16 uçağı, Fransa Hava Kuvvetleri dört adet Rafale uçağı, İtalya Hava Kuvvetleri iki adet AB-212 helikopteri, NATO iki adet E-3A uçağı, Hollanda Hava Kuvvetleri bir adet KDC-10 uçağı ile katılıyor.

 Ayrıca, Almanya, Avusturya Belçika, Çek Cumhuriyeti, İspanya, Portekiz ve Yunanistan gözlemci olarak iştirak etti. Tatbikatla, NATO'nun hareket yeteneğinin geliştirilmesi kapsamında, katılımcı ülkeler arasında; birlikte hareket icra edebilme kabiliyetinin geliştirilmesi, tecrübe ve bilgi alışverişinin sağlanması, filolar arası karşılıklı güven ve takım ruhunun oluşturulması, uygulanacak taktik, teknik ve usullerin geliştirilmesinin amaçlandığı belirtildi.

Tatbikata, Muharip Hava Kuvveti ve Füze Savunma Komutanı Orgeneral Abidin Ünal, Hava Kuvvetleri Plan Prensipler Başkanı Tümgeneral İdris Aksoy, NATO'dan NAEF FC Geilenkirchen Tümgeneral Andrew Mueller ile NATO ve katılımcı ülkelerden üst düzey askeri personel, diplomat ve ateşe katıldı.

 Hava Kuvvetleri Komutanlığının koordinatörlüğünde 4 Mayıs'ta başlayan tatbikat, 15 Mayıs'a kadar sürecek.