ANKARA (AA) - Hacettepe Üniversitesinde Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının desteğiyle hazırlanan "Batı Karadeniz, Kuzey Ege ve Susurluk Havzası Balık Gen Kaynakları Projesi" ile nesli tükenme tehlikesi altındaki balık türlerinin belirlenerek korunması amaçlanıyor.

Hacettepe Üniversitesinden yapılan yazılı açıklamada, Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sedat Yerli ve araştırma ekibi tarafından Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğünün (TAGEM) desteğiyle "Batı Karadeniz, Kuzey Ege ve Susurluk Havzası Balık Gen Kaynakları Projesi" hazırlandığı bildirildi.

Balık biyolojik çeşitliliği ile ilgili bilimsel esaslar dahilinde eş zamanlı balık örnekleri elde edilmesi, genetik özellik ve havzada dağılımlarının araştırılması amacıyla hazırlanan projeyle önemli balık türlerinin ortaya çıkarılacağı belirtilerek araştırmanın, balık yetiştiriciliği açısından alternatif balık türleri arayışına da kaynak oluşturmasının beklendiği kaydedildi. 

İklim değişikliği, kaynakların kirlenmesi ve bozulması ile değişen küresel koşulların, yanlış veya aşırı kullanım gibi nedenlerle biyolojik zenginliğin kaybedilmesi tehlikesi oluşturduğuna dikkat çekilerek "Araştırma çerçevesinde 140 ayrı noktada 2 dönem balık örneği alınacak. Bunlar incelenecek ve genetik araştırması yapılacak. Sonuçların koruma, tescil ve alternatif ekonomik tür arayışları için de kaynak oluşturmasını planlıyoruz" ifadesine yer verildi.